И фойерверките замърсявали въздуха с фини прахови частици


И фойерверките замърсявали въздуха с фини прахови частици
Снимката е илюстративна
29 Декември 2018, Събота


Познайте коя страна призова жителите си да се откажат от тях в новогодишната нощ

Автор: Десант

Германската Федерална агенция за защита на околната среда призова днес хората да се откажат от фойерверките в новогодишната вечер, тъй като замърсяването на въздуха с фини прахови частици се очаква да достигне още по-високи нива, информира ДПА, цитирана от БТА.

Според изчисленията на агенцията около 4500 тона фин прах се издигат във въздуха над Германия в новогодишната нощ.

"Това се равнява на около 15,5 процента от количеството твърди частици, отделяни от пътния трафик всяка година", посочва ръководителката на агенцията Мария Крауцбергер пред в. "Райнише пост".

Ако използвате по-малко фойерверки в нощта на Нова година, или изобщо се откажете от тях, можете да помогнете за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Това е от полза за здравето ви и намалява отпадъците по пътищата и в околната среда, допълва тя.

Твърдите частици се образуват в процеса на горене. Те могат да достигнат белите дробове и да влязат в кръвообращението, да причинят възпаления на дихателните пътища, тромбози и сърдечни заболявания.

Опитът сочи, че високи нива на твърди частици в новогодишната нощ се измерват в градове като Берлин, Мюнхен и Хамбург. Пускането на фойерверки е популярна традиция в Германия. Миналата година германците са купили фойерверки за около 137 млн. евро, според германската Асоциация на пиротехническия сектор.

Разбира се, не само в Германия това е най-атрактивното забавление в новогодишната нощ. Масова практика по целия свят е Новата година да се посрещне с пищни илюминации. Засега обаче не се е чуло и други страни да са изразили солидарност с германския призив да захвърлим фойерверките в килера на историята.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки