Вълк, лисица и ловджийско куче загинаха от отрова в Източните Родопи


Вълк, лисица и ловджийско куче загинаха от отрова в Източните Родопи
Снимка: 24rodopi.com
28 Декември 2018, Петък


По случая се води разследване

Автор: Десант

Нов случай на отровени животни бе регистриран през празничните дни в Източните Родопи, съобщава 24rodopi.com.

За поредния инцидент край село Стражец сигнализира местната ловна дружинка, която попада на отровната примамка в района по време на лов. Заради поставената отрова загива едно от ловджийските кучета.

Екип на екозащитници пристига веднага на мястото на инцидента, където заедно със специализираното куче за борба с отровите Барс обстойно претърсва района за умрели животни. В резултат на това са открити отровени един вълк и една лисица.

Незабавно е подаден сигнал на телефонът за спешни случаи 112, при което на мястото на инцидента пристигна и екип на РУП-Крумовград и ветеринарен лекар, който събира проби на двете намерени животни.

В претърсването на района се включват и членовете на местната ловна дружинка, както и горския надзирател на селото, за да се предотврати отравянето и на други животни в района. По случая се води разследване и се очакват резултатите от пробите от намерените животни.

Използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона. Отровните примамки са опасни не само за лешоядите, но могат да причинят смъртта на диви, домашни животни и дори хора.

Някои отровни вещества се запазват дълго време в почвата и се акумулират в растящите в района гъби и по този начин могат да достигнат до човека. Използването на отровни примамки е незаконно и се преследва от закона.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки