Първи екологичен протест в Босилеград


Първи екологичен протест в Босилеград
Снимки: КИЦ „Босилеград“
26 Декември 2018, Сряда


Вижте кое предизвика недоволството на тамошните жители, предимно наши сънародници

Автор: Десант

Днес, 26 декември, пред сградата на общината в Босилеград, въпреки студеният зимен ден, се проведе първият екологичен граждански протест под мотото  „Загубим ли природата, губим всичко”, организиран от гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС”.

Охранявани от органите на реда, около 60 местни граждани, предимно млади, с транпспаранти, пищялки и скандирания„Мафия“, протестираха срещу безконтролното изливане на отпадъчни води и химически реагенти от мините „Караманица“ и „Благодат“ в притоците на река Драговищица, която се влива във водосбора на река Струма.



Организаторите изтъкнаха, че протестът няма политически характер и е насочен срещу безотговорното поведение на управляващите и екологичните служби в община Босилеград и срещу собствениците на мините и ВЕЦ-овете на територията на общината. Целта на протеста бе да се информира обществеността и медиите за опасностите за природата, живота и здравето на гражданите на общината, както и да защити правото на гражданите да имат чиста питейна вода.

Никой от общината не излезе да посрещне протестиращите, но организаторите оставиха в общината бутилка с вода, напълнена от притока на реката, която се излива от хвостохранилището на мината Караманица.

Босилеградчани се заричат протестите им да продължат, докато общинските власти и собствениците на мините и ВЕЦ-овете не предприемат необходимите мерки за пречистване на отпадъчните води и опазването на биологичното разнообразие в на реката.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки