Реквием за бургаския грамофон и заблатеното водно огледало край него


Реквием за бургаския грамофон и заблатеното водно огледало край него
Снимки: Авторът
26 Декември 2018, Сряда


За няколко месеца след ремонта един от символите на морския град се оказа насред блато

Автор: Дина Харизанова

Един от символите на Бургас е пластиката "Грамофона" на Руси Стоянов. Тази година, по време на обновяването на ул. „Богороди“, мястото около нея бе реорганизирано и край култовата грамофонна фуния се появи елегантна водна площ за чудо и приказ. И за радост на малчуганите, които притичват по алейните островчета насред водата, за да повъртят ръчката на ретрото възпроизвеждащо устройство.

Само няколко месеца по-късно, своеобразното езерце успешно може да конкурира всяко едно посредствено блато. Навръх Коледа наш екип установи, че дъното му се вижда само тук-там – наслоилата се тиня, сред която проблясват няколкото хвърлени във водата монети, свенливо прикрива ситните облицовъчни плочки на водното огледало.



В подкрепа на тази декорация безименни хулигани са добавили няколко празни двулитрови пластмасови бутилки, които се плацикат в помътнелите водни талази.



Компания им правят найлонови торбички, ненужни брошури, потопени и те на дъното, както и няколко тротоарни плочки и парчета тухли, появили се неведомо откъде и незнайно защо накиснати във водната площ.





Нелицеприятна е и картинката „на сушата“. Декоративните решетки върху плочите са изтръгнати и хвърлени във водата. Плочка една се въргаля и на тясната пътечка, по която децата стигат до въртящата се ръчка на грамофона...





Хубаво е, че се правят ремонти и центърът на Бургас добива по-привлекателен вид. Но работата не свършва с поставянето на последното паве, декоративна кашпа или кошче за боклук. Редно е и направеното да се поддържа. Така и хората ще се научат да го пазят.

Община Бургас има амбицията да превърне улица „Богориди“ и централната градска част в новия творчески квартал на морския град. В ход е инициативата „БулевАРТ – Мрежа на сетивата". Затова не бива да се допуска немарливостта да оплита символите на града в мрежата на разрухата.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки