Историята на една от най-известните снимки на ХХ век


Историята на една от най-известните снимки на ХХ век
Снимка: НАСА
24 Декември 2018, Понеделник


Филм на НАСА възстановява събития, случили се по Коледа преди 50 години

Автор: Десант

Преди 50 години по Коледа започва мисията на „ Аполо 8“. Тримата астронавти на борда – Франк Борман, Джеймс Ловел и Уйлям Андърс, имат задачата да направят няколко обиколки около Луната. Те са първите хора, които летят отвъд земната орбита.

Астронавтите правят първите три обиколки около нашия спътник, като снимат повърхността му – това е била една от техните основни задачи. На 24 декември 1968 г., по време на четвъртата обиколка, корабът е в такава позиция, че пред очите им се разкива  как земята изгрява над лунната повърхност. И те правят няколко снимки на земния изгрев. Една от тях бързо обикаля целия свят и става една от най-известните за времето си фотографии.

В наше време НАСА заснема кратък филм, показващ точно какво са видели тримата астронавти в навечерието на онази Коледа преди половин век. На видеоклипа със съвременен космически кораб е проследена гледката от същото място и от същата позиция, в която тогава се е намирал „Аполо 8“, като в това време синхронно тече запис на разговора, който са провели астронавтите, докато увековечават земния изгрев.

Допълнително е монтиран и макет на техния кораб, като се посочват местата в него, където по това време са се намирали Борман, Ловел и Андърс.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки