Българското председателство е „Събитието на годината“ за 2018 г.


Българското председателство е „Събитието на годината“ за 2018 г.
23 Декември 2018, Неделя


Наградата получи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова


Българското председателство на Съвета на ЕС е „Събитието на годината“. То беше избрано като емблематично за страната ни през 2018 г. от българите, гласували за номинациите на „Дарик радио“. Победителят, определен от гражданския вот, беше обявен в предаването „Годината“ с водещ Кирил Вълчев в 12 часа днес.

Наградата получи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която през последната година ръководи подготовката и провеждането на най-голямото конгресно събитие у нас, което страната ни пое 6 месеца по-рано заради Брекзит.

Всяка година медията обобщава най-важните събития в обществено-политическия живот и предлага номинациите за гласуване.

Тази година, за 23-ти пореден път, гражданите трябваше да изберат най-значимото събитие сред пет предложения, другите от които са: трагедията край Своге, последният връх на Боян Петров и загубата на един от най-успешните ни алпинисти, протестите на майките на деца с увреждания „Системата ни убива“ и отказа на държавата ни да подпише Истанбулската конвенция.

„Наградата, която получаваме днес, е едно огромно признание. Председателството е повече от събитие. Бих го нарекла паметен момент в съвременната история, който ни отличи като отговорен и пълноправен член на ЕС и това вече не са думи, лишени от съдържание, ние ги изпълнихме със смисъл“, каза министър Лиляна Павлова в студиото при получаването на признанието.

Тя допълни, че през тази година страната ни беше столицата на Европа и през тези месеци показахме, че българският глас трябва и може да бъде уважаван, а българските теми и предложения, пример за който е приоритета Западни Балкани, бяха поставени високо в дневния ред на ЕС.

„Председателството беше каузата, която ни обедини“, категорична беше министър Павлова. Според нея въпреки политическото говорене, дори и опозицията признава, че това беше успешно за страната ни и изигра своята роля за това да се представим добре. 

Не можем и не трябва да обвързваме председателството с Шенген или Еврозоната и влизането в тези зони е повече политическо решение. Министър Лиляна Павлова изрази становище, че страната заслужава да влезе в Шенген не само наполовина, а ако ни предлагат частично решение – то трябва да бъде обосновано.

Думата на 2018 г. за нея е „Председателство“.

Думата на 2019 година - „мир“, защото все повече са конфликтните точки и дестабилизацията в света и трябва да го пазим повече от всякога.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки