Историците от университета във Велико Търново подкрепиха връщането на името на връх Свети Никола


Историците от университета във Велико Търново подкрепиха връщането на името на връх Свети Никола
Снимка: Архив Десант
22 Декември 2018, Събота


Те ще потърсят застъпничество за каузата и от върховната духовна власт

Автор: Десант

В заседанието си на 20.декември Факултетският съвет на Историческия факултет при Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" се запозна с писмото на председателя на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места „да не бъде подкрепено“ приетото в Президентството на 1 юни т.г. Предложение за възстановяване на исторически утвърденото име на връх Св. Никола.

След обсъждането членовете на съвета са взели категорично и единодушно решение да се поднови Предложението, като се изтъкнат аргументи, доказващи неоснователността на мотивите за отказа на съвещателния орган на Президентството.



Факултетският съвет на един от най-старите факултети на старопрестолния университет, наследник на Търновската хуманитарна школа, е решил също така да се обърне и към върховната духовна власт – Светия синод, с молба за застъпничество пред държавния глава за възвръщане на исторически утвърденото име на старопланинския връх Свети Никола.

За проблема с автентичното име на знаковия връх вече сме писали неведнъж в "Десант", както и за дългогодишните опити да се възстанови автентичното му име, което дори турците не са посмяли да променят. Така ще се сложи край и на парадокса в Стара планина на метри един от друг да съществуват два върха с едно и също име - Шипка.

Вижте също: Къде всъщност се намира истинският връх Шипка


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки