Невиждана по големина зала с площ 400 квадратни метра се крие под Малтепе


Невиждана по големина зала с площ 400 квадратни метра се крие под Малтепе
Снимка: marica.bg
22 Декември 2018, Събота


Вероятно догодина ще може да се разбере какво има в нея и какво е предназначението на огромното помещение

Автор: Десант

Невиждана по големината си зала се крие в основите на могилата Малтепе до Маноле, научи "Марица". Тя е с размери 20 на 20 метра. Това прави площ от 400 квадратни метра. Височината на подземното помещение е 8 метра. Тя е открита със сондиране и изследване на земята с радиовълни, съобщиха от Регионалния археологически музей в Пловдив.

Все още не се знае какво има в залата и какво е нейното предназначение, но самото й съществуване превръща гробницата под Малтепе в една от големите световни находки.

Първоначално се смяташе, че става въпрос за гробница, върху която има каменен пилон с Г-образен постамент за статуя. Последните разкопки, преди да бъде консервиран обектът, са показали съвсем друга структура - в центъра стърчи масивна кула от плътен камък, която говори за много по-голяма структура.

Скритата зала е близо до кота нула и тепърва ще се копае до нея. Следващата година ще бъдат отнети още 5 метра от земната маса над залата. Иманяри са прокопали 20-метров отвесен тунел, улучили са камъните на кулата и се се отказали да копаят.

Възможно е там да е погребан римски император - засега везните клонят към войнишкият император Марк Аврелий Проб. Той е убит от войниците си в град Сирмиум (сръбската Сремска Митровица), защото ги накарал да пресушат едно блато. Уважението към него било толкова голямо, че бунтовните войскари му направили голяма гробница. Възможно е тялото на императора да е пренесено от Сремска Митровица и да е погребано до Пловдив, твърдят археолозите.

250 хиляди лева е поискал от Община Пловдив Археологическият музей за пълното разкриване на комплекса под Малтепе. Музеят е икономисал 25 000 лева от тазгодишния си бюджет за разкопки, които ще бъдат инвестирани в охраната на Малтепе през зимата и пролетта.

Източник: marica.bg


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки