Ледените висулки в деня на св. Анастасия предвещават богат урожай


Ледените висулки в деня на св. Анастасия предвещават богат урожай
22 Декември 2018, Събота


Вижте още поверия и поличби за празника

Автор: Десант

На 22 декември почитаме паметта на св. вмчца Анастасия, наричана Фармаколитрия, т.е. Лечителка.

Както и за други църковни празници, така и за този ден съществуват много поверия, които народът спазва от незапомнени времена. 

Една от забраните, свързани с него е, че не трябва да се ходи бос или да се бродира, иначе някой от роднините ни може да влезе в затвора или да бъде изправен на съд. Забранява се и на бременните да шият каквото и да било. Ако раждат в този ден, съгласно поверията, раждането ще протече леко, а бебето ще е здраво и силно. За да се облекчи родовия процес, трябвада се развържат всички възли по дрехите на родилката и да се разплетат косите й.

Смята се, че в този ден се сънуват кошмари, пророкуващи нещастие. Затова е добър знак, ако в нощта срещу празника нищо не ни се присъни.

По това какво е времето в този ден се правят и гадания и прогнози занапред.

Така например многото ледени висулки по покривите предвещават богат урожай догодина. А ако облаците на небето се движат срещу вятъра, следва да очакваме снеговалжи в близко време. 

Ако в реките има малко вода, годината ще е неблагоприятна за риболов. Това също е знак, че идното лято ще бъде засушливо.

В Родопите и Странджа почитали празника като Черната светица или Черната баба, тъй като свързвали този ден с представата за смъртта. Жените не извършвали никаква работа, за да не "почернее" дома и никой в него да не умира.  


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки