Забраниха употребата на широко използвани у нас импланти


Забраниха употребата на широко използвани у нас импланти
Снимката е илюстративна
Ключови думи: импланти, рак, забрана, Allergan
21 Декември 2018, Петък


На всички престижни световни форуми на пластичните хирурзи се дискутира темата за възможната връзка между тях и рядък вид рак

Автор: Десант

Прекратяване на продажбата и изтегляне от търговската мрежа на гръдните импланти и тъканни експандери с текстурирана (грапава) повърхност (Microcell и Biocell), произвеждани от компанията Allergan, изисква Испанската агенция по лекарствата и санитарните продукти (AEMPS).

Медицинските центрове и здравните специалисти в страната трябва да спрат употребата им. Причината е, че нотифицираният орган за оценяване на медицинските изделия в Европейския съюз GMED не е подновил сертификатите им за съответствие, т.нар. СЕ-маркировка, която показва  дали отговарят на изискванията за безопасност, ефикасност и качество, определени в европейската регулация.

За това алармира пластичният хирург д-р Йордан П. Йорданов, дм, член на Испанската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия (SECPRE), която в  сряда разпространи до своите членове тази информация. Този вид импланти са широко използвани и у нас, допълва той.

Здравният регулатор във Франция още през ноември препоръча на лекарите там да спрат да използват текстурирани импланти и да извършват интервенции само с гладки.

След решението на нотифицирания орган GMED тази седмица фирмата Allergan от своя страна обяви, че ще ги извади от пазара в Европа, съобщава агенция „Ройтерс“. Това няма да засегне продажбите им в САЩ съобщават още от компанията.

През последните няколко години на всички престижни световни форуми на пластичните хирурзи се дискутира темата за възможната връзка между текстурираните импланти и рядък вид рак - анапластичния едроклетъчен лимфом, обяснява д-р Йорданов.

До март 2018 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е получила общо 414 доклада за това заболяване, като 9 от тях са завършили със смърт. От тези доклади 312 включват детайлна информация за типа на имплантите.

Въз основа на данни от австралийско проучване, оповестено от Американската асоциация на естетичните пластични хирурзи, рискът от заболяването може да бъде обяснен със степента на текстурираност (грапавост) на имплантите. Колкото по-голяма е тя, толкова по-висока е вероятността от развитие на това заболяване. В клас 1 – изцяло гладки,  текущият риск от живота е нула; в клас 2 (с текстуризация тип Microtexture, Siltex и др.) той е 1:82 000; в клас 3 (с текстуризация тип Macrotexture, Biocell и др.) - 1:3200; в клас 4 (с полиуретаново покритие) – 1:2800.

От компанията Allergan в същото време са категорични, че изтеглянето на имплантите с текстурирана повърхност (Microcell и Biocell) от Европа не се основава на нови научни доказателства.

Имплант-свързаният анапластичен едроклетъчен лимфом (от англ. BIA-ALCL) е рядък вид рак, който може да варира клинично от насъбиране на течности около импланта (серома) до потенциално метастазиращ лимфом, особено когато диагнозата е поставена късно. Ако бъде диагностициран рано, той се лекува сравнително лесно, категоричен е д-р Йорданов.

Проблемът у нас е, че за това заболяване като че ли все още не се мисли достатъчно насочено, а има и някои чисто технологични проблеми за ранната му диагностика, допълва той. Ако болестта е в напреднал стадий, може да се наложи химиотерапия или лъчетерапия.

Д-р Йорданов препоръчва на пациентите с поставени такива импланти да не изпадат в паника, а да се явяват на периодичните си контролни прегледи. А в случай, че имат здравословен проблем, който смятат, че може да се дължи на поставения имплант, трябва незабавно да се обърнат към сертифициран пластичен хирург и да следват неговите указания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки