Бургаските рибари от Ченгене скеле отпразнуваха Никулден по стар стил


Бургаските рибари от Ченгене скеле отпразнуваха Никулден по стар стил
Снимки: Авторът
21 Декември 2018, Петък


Рибарското селище край Бургас няма аналог в България

Автор: Диана Славчева

Бургаските рибари от Ченгене скеле ревностно спазват старата традиция да честват Никулден по стар стил на 19 декември. Тази година обаче в този ден Южното Черноморие бе връхлетяно от буреносен вятър и лошото време провали намеренията на морските вълци, така че те отбелязаха празника си с малко закъснение този петък, в навечерието на честването на света Анастасия.

"Пак има някаква връзка с Никулден" - махва с ръка председателят на сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на селищното образувание Димитър Янчев. Той обяснява, че съществува легенда, според която свети Никола спасил от сигурна гибел бедстваща лодка с рибари, които носели със себе си икона на света Анастасия.

И като хора, които вярват в своя закрилник, тържеството на рибарите започна с водосвет и с благословията на бургаския отец Стилиян.



Населението на Ченгенето, както е известна местността в региона, посреща празника си с надеждата, че това уникално място ще продължи да се развива успешно. Те кроят планове скоро да се похвалят и с читалище. От тази година улиците тук вече си имат имена, селището има приет и устройствен план и всички се надяват скоро да се уредят благоприятно правният и административния статут на тази територия.

"След коригирането на Отманлийска река вече спим спокойно" - споделя Димитър Янчев радостта на своите колеги, отървали се вече от непрестанните наводнения, които вгорчаваха доскоро живота на местните жители. 



Рибарското селище, което няма аналог в България, разполага и със собсвена линейка, а от една година - и с една лодка, оборудвана като пожарна.

С евросредства предстои край Ченгене скеле да бъде изграден нов пристан, който ще направи мястото достъпно не само за рибарите, но и за гражданите и гостите на близкия Бургас. Замислено е и като атракция за децата и по-младите местните рибари да пресъздават на живо миналото на рибарския занаят. 



На никулденското тържество имаше гости и от "Морска администрация" и от ИАРА, които пък обещаха още облекчения на административните тежести, съпътстващи практикуването на рибарския занаят. 

Празникът със сигурност ще продължи до късно - с неизменната рибена чорба, приготвена от 6-7 вида морска риба; с деликатеси от чернокоп, паламуд и сафрид, на които тази есен морето беше сравнително щедро, а също и с други домашно приготвени рибени глезотии - веяни, пушени, мариновани. И, разбира се, с наздравици за рибарите и техния покровител свети Никола.




В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки