Феликс Каниц изработва над 50 карти на Княжество България и Източна Румелия


Феликс Каниц изработва над 50 карти на Княжество България и Източна Румелия
21 Декември 2018, Петък


На 22 декември се навършват 115 години от смъртта на австро-унгарския учен, посветил част от живота си на нашата страна

Автор: Атанас Коев

Феликс Каниц е виден археолог, етнограф, географ и пътешественик от Австро-Унгарската империя, от еврейски произход, от чиято смърт на 22 декември се навършват 115 години.

Бъдещият учен е роден в Будапеща, Унгария на 2 август 1829 г. Още от малък проявява склонност към музиката и изобразителното изкуство. На 14-годишна възраст остава сирак и постъпва на работа като „гравьор-практикант“ в Литографския институт на Вице Грим, където постепенно се насочва към илюстрацията.

През 1847 г. Феликс Каниц се преселва във Виена и постъпва студент в Литографския институт на Е. Зини. Знанията си по изкуство попълва във Виена, Нюрнберг, Дрезден, Мюнхен и Париж.

През 50-те години на XIX век Каниц предприема изследователски пътувания в Югоизточна Европа-Босна и Херцеговина, Черна гора, Далмация, Сърбия и България. По това време той е художествен редактор на излизащото в Лайпциг списания „Илюстрирте цайтунг“.

Постепенно се заема с изучаването на историята, географията и фолклора на балканските народи, коригирайки грешките на европейската наука в тази насока. Впоследствие издава редица трудове, богато илюстровани от самия него, чрез които запознава обществеността в Европа с народите обитаващи Балканския полуостров.

В 1870 г. Феликс Каниц е назначен за уредник в Антропологическото дружество във Виена, като научните си съобщения изпраща в Имперската кралска академия. Той е избран за член-кореспондент на редица географски дружества-в Дрезден, Санкт-Петербург, Берлин и Виена, попечетел е на Музея на търговията и член на Дирекционния съвет на Клуба на науките във Виена. От 1878 г. е съветник на австро-унгарския император Франц Йосиф I.



Видният изследовател посещава българските земи 18 пъти, а за пръв път идва у нас на 11 юли 1860 г. През 1868 г. започва изследователско проучване на България за Виенската академия за подпомагане. Резултатът от пътешествията му по българските земи са уникални трудове с исторически, етнографски и географски характер.

Първата научна студия на Феликс Каниц е озаглавена „Римски находки в Сърбия“, като тя излиза през 1862 г. Две години по-късно се появява трудът му „Пътуване в Южна Сърбия и Северна България“, където той описва първия си досег с българите.

Най-значителното произведение на Каниц е книгата му „Дунавска България и Балканът“, в три тома, излязла в периода 1875-1877 г. В нея авторът широко пропагандира историческата правда за народа ни.

Видният учен изработва и публикува „Оригинална карта на Дунавска България и Балканът“, в която са обозначени 3200 селища и 35 манастира и крепости. За тази карта през 1876 г. той е награден в Париж със златен медал на Географския конгрес. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) картата е използвана от руското командване, а след това и на Берлинския конгрес от 1878 г. за установяване на следвоенните граници на Балканския полуостров.

От 1885 г. до края на живота си Феликс Каниц изработва и издава над 50 карти на Сърбия, Княжество България и Източна Румелия.

За последен път изявеният учен и пътешественик е в България през 1883 г. При престоя си в Ловеч прави подробно описание на града и провежда археологически разкопки на Ловешката крепост. Във връзка с това на 18 юли 1902 г. е обявен за почетен гражданин на града.

Феликс Каниц умира на 22 декември 1903 г. във Виена, на 74-годишна възраст. Чрез своите сказки, беседи и научни съобщения и публикации преживе запознава подробно европеската общественост с миналото и бита на българския народ. Освен това унгарският учен оказва активно съдействие на нашите дипломатически мисии в Европа и подпомага материално редица талантливи българи да получат образование във Виена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки