Писателят на градския живот Павел Вежинов е критикуван за „декаденството и формализъм“


Писателят на градския живот Павел Вежинов е критикуван за „декаденството и формализъм“
20 Декември 2018, Четвъртък


Той е един от първите наши фантасти и автори на криминални романи

Автор: Атанас Коев

Павел Вежинов, чието истинско име е Никола Гугов, е един от талантливите наши писатели, оставил с творчеството си трайна диря в българската литература. На 21 декември се навършват 35 години от неговата смърт.

Бъдещият писател е роден в София на 9 ноември 1914 г., като първоначално учи в столицата, а след това завършва гимназия във Варна. От 1939 до 1944 г следва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Павел Вежинов за пръв път печата свои творби във вестник „Жупел“, а от 1932 година сътрудничи на вестниците „РЛФ“, „Щит“, „Литературен преглед“, както и на списание „Изкуство и критика“.

По време на Отечествената война 1944-1945 г. е военен кореспондент и същевременно е главен редактор на вестник „Фронтовак“. След края на войната работи във вестник „Стършел“ и е член на редколегията на списанията „Септември“ и „Пламък“.

От 1954 година Вежинов е в Българска кинематография, където  последователно е сценарист, заместник генерален директор и председател на Художествения съвет. През 1972 г. той става главен редактор на новосъздаденото литературно списание „Съвременник“, превръщайки го постепенно в един от духовните оазиси на застойното ни общество.

Умира в София на 21 декември 1983 г., като ни оставя богато литературно наследство.

Първите му разкази се появяват в средата на 30–те години на ХХ век, като са свързани с живота в софийските покрайнини. През 1938 г. излиза от печат първата му книга „Улица без паваж“, имаща остра социална насоченост. В издадения през 1942 г. сборник с негови разкази „Дни и вечери“ Вежинов разглежда всекидневието на столичната младеж и на софийското чиновничество в стила на сатиричната ирония, като подлага на остра критика еснафската психика и бита на тези съсловия.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 г. писателят е подложен на остра критика заради „декаденството и формализма“ в романа му „Синият залез“, излязъл през 1947 г. Той е принуден да се съобрази със „социалистическия реализъм“, но въпреки това създава редица произведения със сюжетна динамика като „Втора рота“, „За честта на Родината“, „В полето“, „Сухата равнина“.

В годините на т. нар. „размразяване“ след 1956 г. Павел Вежинов е сред първите наши творци, освободили се от сковаващите естетически догми на комунизма. В последващите си произведения той търси отговорност от родителите за възпитанието на децата, като рисува климата, в който расте градската младеж в този период. 

Изявеният наш белетрист се нарежда сред създателите на българската фантастика с творбите си „Сините пеперуди“ и „Гибелта на  Аякс“, както и на българската криминална литература, като създава освободени от конюнктурни идеологически изисквания произведения като романа „Самопризнание“.

Вежинов издава и няколко книги с фейлетони („Мека мебел“ и „Невероятни истории“). Той е автор на няколко киносценария – „Това се случи на улицата“, „Отвъд хоризонта“, „Неспокоен дом“, „Процесът“ и др.

Спортните си интереси видният наш писател представя в няколко повести-„За честта на Родината“, „Знамена на стадиона“ и др. Той издава и две книги за олимпиадите в Хелзинки и Мелбърн.

В края на живота си, в последните си творби Вежинов подлага на остра критика социалния фалш на обществото, създавайки герои, неспособни да се адаптират и нежелаещи да се примирят с него. Такива са романът му „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“. Тези две негови произведения са филмирани и до днес се радват на голям зрителски интерес.

Псевдонимите, под които видният наш писател подписва творбите си, са: Чучурин, Хороводец, Фекете, Пигмалион, Павленко, Мустафа и др.

В съвременната ни литература  Павел Вежинов остава като художник на градския живот и проблемите на интелигенцията. Той е майстор на психологическия анализ, диалога и композицията. Неговите творби днес се четат на редица езици, сред които руски, чешки, полски, немски и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки