Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс


Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс
19 Декември 2018, Сряда


Това е дванадесетото вето, наложено от Румен Радев, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол

Автор: Десант

Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С промените се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна, според президента, е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

„Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага. Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя. Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило. Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи“ се казва в мотивите за ветото.

Това е дванадесетото вето, наложено от президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол, припомня Агенция Фокус.

Румен Радев се опита да спре още: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки