Каварненският храм „Св. вмчк Георги“ издаде календар с упътване кога и как се пости през годината


Каварненският храм „Св. вмчк Георги“ издаде календар с упътване кога и как се пости през годината
18 Декември 2018, Вторник


Това е единствената църква в България, класирала се сред първите 10 в годишните награди на Министерството на туризма

Автор: Десант

В една реклама преди години се казваше, че традициите не са това, което бяха и въпреки натрапчивостта на твърдението у нас оставаше усещането, че с него се отнема нещо, което ни принадлежи. Традицията не е просто ритуал, а свързващо звено между миналото, настоящето и бъдещето, между нас, предците и децата ни, между преходното и вечното. 

В редицата на добрите традиции спокойно можем да включим и ежегодната подготовка и издаване на малките и големи календари с изображения на каварненския храм „Св. вмчк Георги“. В изданието за 2019 г. е използвана картина на художника Стефан Четроков, завършил средно образование в училището за приложни изкуства в Смолян. Висшето си образование творецът придобива във факултета за изящни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност скулптура.

Дизайнът на новия едносекционен календар на храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна е изготвен безвъзмездно от Иван Илиев – графичен дизайнер и илюстратор от Бургас.

Малкото календарче е дело на утвърдения компютърен дизайнер и специалист Бистра Борисова.



Интересен момент е, че за първи път извънстоличен храм издава календар с упътване кога и как се пости през годината. Така ползата е осигурена в няколко посоки – освен чисто информативния си характер, съдържанието всеки ден ни напомня за смисъла на поста като средство за обожение, което е и смисълът на човешкия живот. 

Може би тук трябва да отбележим и станалото вече традиционно участие на малкия каварненски храм в голямата годишна класация на Министерството на туризма. Храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна спечели почетното трето място в категорията „Изборът на българите“. Той се нареди след Белоградчишките скали и крепост и Панорамата „Плевенска епопея-1877 г.“. Наред с обекти, които пазят история и я показват, на трето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Той е и единственият храм в България, класирал се сред първите 10.

Източник: "Вяра и дело"


В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки