Добрата новина: Над 400 новородени бебета за месец в четири пловдивски болници


Добрата новина: Над 400 новородени бебета за месец в четири пловдивски болници
18 Декември 2018, Вторник


Светлинна инсталация на Капана сигнализира появата на нов живот

Автор: Силвия Горанова

62 пъти присветнаха лампите в Капана само за месец, за да оповестят благата вест, че нов живот се е родил в клиника „Торакс” – Пловдив. АГ-отделенията на четири пловдивски болници - УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и СБАЛАГ „Торакс“ се включиха в проекта на италианският художник Алберто Гарути „На родените днес“.

При всяко раждане, с натискане на специален бутон в клиниките, уличното осветление в квартала на творческите индустрии започва да пулсира сякаш следва ритъма на новотуптящото сърце.

На 16 ноември 2018 г. официално бе открита светлинната инсталация. Месец по-късно Пловдив вече има над 400 новородени в 4-те болници. Първото бебе в „Торакс“ е щерката Биляна на мама Николет и татко Ивайло Павлови. Момиченцето се роди на 17 ноември в 12.27 ч. Младата майка сподели, че има желание семейството им да се увеличи с поне още един член в бъдеще. 

„Постоянно се говори, че раждаемостта в България спада, но ние отчитаме в последните две години увеличаване на ражданията с повече от 20%“, съобщава д-р Живка Чалъкова, специалист неонатолог.

„Капацитетът на клиниката е запълнен особено в последните четири месеца на годината, когато се раждат бебетата, заченати през пролетта – сезонът на пробуждащия се нов живот. В същото време маркираме и нарастване на браковете сред младите родители, а също така и на раждането на второ дете в семейството“, добавя тя.

Родителите на новородените имат изключително положително отношение към инициативата „На родените днес“. Татковците с нетърпение и гордост натискат бутона, който е свързан със светлинната инсталация в Капана. Това вече е една от най-желаните снимки и видео за майките и бащите с бебетата.

Екипът на клиника „Торакс“ се надява, че чрез проекта на Алберто Гарути, добрите новини ще стигат до все повече хора и те ще се усмихнат и ще помислят с добро за детето, което е поело първата си глътка въздух точно в този момент.

Още днес, когато се разхождате по Главната улица на Пловдив и хвърлите поглед към Капана, можете да станете свидетели на появата на нов живот. Загледайте се в лампите и усетете пулса на бебето, което се е родило в красивия град под тепетата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки