Тръстикови рогозки пренесли в миналото маларията от морския бряг в казанлъшко село


Тръстикови рогозки пренесли в миналото маларията от морския бряг в казанлъшко село
17 Декември 2018, Понеделник


Вижте как жителите на Ръжена сторили това

Автор: Диана Славчева

Жителите на казанлъшкото село Ръжена някога били известни като майстори на хубавите и здрави рогозки, наричани в миналото хасъри. Покрай славата обаче, този занаят им донесъл и неочаквани неволи. И по-точно – докарал в населеното място... маларията.

Иначе здравословното състояние на ръженци било отлично. А селото е разположено в планински район, сдиплено в северните поли на Средна гора, където екзотичната болест принципно не вирее. Да се чудиш и маеш как е стигнала дотам. Но, както винаги, крушка си има опашка.

За да набавят суровина за рогозките, които тъкали, ръженци масово ходели в Бургаския край, където, както свидетелства вестник „Казанлъшка искра“ в броя си от декември 1925 г., събирали сас (саз).



Под това име е позната тръстиката, наричана още камъш, която в изобилие се въди и днес край бургаските езера. Саз е и турското наименование на папура (от там идва и името на река Сазлийка например, б.а.), но едва ли в случая се има предвид това блатно растение.

Както е известно от историята, в началото на миналото столетие маларията намира почва в нашата страна, като в Бургас и околностите му тя е била широко разпространена заради обширните водни площи, благоприятстващи развитието на маларийния комар.

Малко се знае, че в България по онова време дори е приет специален Закон за борба с маларията, а през 1928 г. тъкмо в Бургас е построен противомаларичен институт (днес в сградата се помещава белодробната болница в морския град, б.а.).

Въпреки взетите мерки, през 40-те години на ХХ век болестта добива епидемични размери и от нея умират около 200 000 българи. Тогава се пристъпва към заплащане за убити комари – по 2 лева за 10 комарени трупа; по 25 лева за 100 и по 350 лева за 1000 комара, които се предавали на санитарните власти увити в лигнин и памук, натъпкани в цигарени кутии.

Но през 20-те години на миналия век все още маларията била разпространена само в няколко района, така че появата й в Казанлъшко е била твърде необичайна.

Апропо, в историята на село Ръжена има още един интересен момент. По онова време то наброявало 300 къщи, от които 240 били български, а 60 – турски (днес има около 1200 жители).  По времето на Балканската и Първата световна война 16 турци от населеното място загиват, защитавайки нашето отечество. Техните имена обаче не биват изписани върху паметника на героите в селото, тъй като на него имало кръст, „та да не се накърни тяхното религиозно честолюбие“, изтъква дописка във в. „Казанлъшка искра“.



Види се, че широко прокламираната днес европеска толерантност не ни е била чужда още в стари времена... Добре поне, че от маларията сме се отървали!


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки