Църквата, в която Христос е изобразен в ракета, вече е с национално значение


Църквата, в която Христос е изобразен в ракета, вече е с национално значение
Снимки: Десант
16 Декември 2018, Неделя


Стенописите в храма „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско са сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас

Автор: Десант

Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в село Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас.

Неотдавна, по предложение на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на храма „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ бе предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „Национално наследство“.



Добърчани са построили църквата построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители. Светата обител е част от 100-те национални туристически обекта.

Твърди се, че е построена през 1614 г., но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало още през 1112 г.



В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.



Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея Исус Христос е изобразен в космическа ракета.

По материали в КМЕТА.бг


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки