Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина


Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина
Снимки: Авторът
14 Декември 2018, Петък


По време на масираната проверка бяха конфискувани трактор, два велосипеда, две резачки, няколко брадви и бяха съставени над 15 акта

Автор: Севдалина Пенева

Над 15 акта за незаконно отсечена, транспортирана и съхранявана дървесина съставиха служители на Регионалната дирекция на горите – Бургас, Държавно горски стопанство – Средец и МВР. Масираната проверка бе осъществена на 14 декември на територията на община Средец, по разпореждане на Министерството на земеделието и храните.



Малко преди 9,00 ч. сутринта униформените влязоха в ромската махала в село Дебелт. На практика в нито една циганска къща наличните количества дървен материал не бяха придружени с нужните документи, самите трупи бяха без маркери, видя екип на Десант.



Освен дървесината, бяха конфискувани и два велосипеда, с които ромите са я превозвали, един моторен трион, няколко брадви.





В с. Драчево силите на реда се натъкнаха на трактор, натоварен с няколко отсечени дървета орех, на които шофьорът и неговият придружител не можаха да докажат произхода. И двамата отнесоха акт за нарушение, а тракторът им беше конфискуван.



„Законът не прави разлика между каруца, трактор, автомобил, камион, велосипед – всички средства за транспортиране на нерегламентирана дървесина се конфискуват. На територията на община Средец те се съхраняват в специализирано депо на няколко километра от града, в т.нар. разсадник. Периодично се провеждат търгове на иззетите вещи“, обясни директорът на РДГ-Бургас Станимир Божанов.


Във въпросни разсадник реда си за търг чакат три камиона, задържани преди около месец в района на странджанското село Кирово. Превозните средства били натоварени с трупи от горите край граничното населено място Тракиец – някогашно село пред заличаване, в което са останали да живея точно трима старци.


Разсадникът в този ден се „обогати“ с още една резачка и с една каруца, конфискувани от ромската махала в Средец.

Общото количество на прибраната дървесина днес надхвърля 10 кубика, което се оказа слаб урожай. В други дни вадим по 50 кубика дневно само от къщите, обясниха от горската стража.

Периодично правим такива проверки, за да респектираме нарушителите и да не допускаме да се случи ситуацията в Хасково, когато срещу четирима горски стражари изскочиха над 90 бракониери, въоръжени с брадви и резачки, обясняват служителите на РДГ – Бургас.

Подобна акция е имало преди дни и на територията на общините Айтос и Руен. Там са съставени 7 акта, отнети са кон и каруца.



На нарушителите ще им бъдат връчени наказателни постановления. Глобите, предвидени в закона за от 50 до 2 000 лева. Наказателна отговорност носят не само бракониерите, но и тези, които превозват незаконно добитата дървесина или я съхраняват, обясни Станимир Божанов.

Той предупреди хората, които купуват дърва за огрев, да бъдат внимателни и да изискват квитанции за доставеното количество. Ако забележат, че дървесината не е маркирана или имат други съмнения за произхода й, да се обърнат към най-близкото горско стопанство или към органите на МВР.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мразя цигани
17.12.2018 19:56:51
1
0
НА САПУН ВСИЧКИ ГНУСНИ МРЪСНИ МАНГАЛИИИ!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки