Производители на мляко, хляб и месо: Не трябва да се създава психоза с цената на тока


Производители на мляко, хляб и месо: Не трябва да се създава психоза с цената на тока
Снимката е илюстративна
14 Декември 2018, Петък


Цените на свинското месо например няма да се вдигнат по коледните и новогодишните празници

Автор: Десант

Смятам, че се преекспонира това нещо с цената на тока – говорим за свободен пазар. Да, има повишение на цената, но то е в рамките на 6% например за нашето предприятие, зависи какъв договор за доставка на ток си сключил, с какви условия. Електроенергията при млекопреработвателния бранш е около 10% от себестойността и по-малко в крайната цена.

Това заяви Димитър Зоров, председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, предвид острите реакции на индустрията, особено на АИКБ, относно поскъпването на индустриалния ток на борсата.

Де факто Зоров обясни, че когато сключиш по-дългосрочен договор, а не работиш с договори ден за ден, имаш по-голяма сигурност и предвид условията на контракта рязко поскъпване на цената на тока е невъзможно.

Припомняме, че в началото на месеца предприятия от индустриалния сектор се оплакаха, че токът на борсата е много скъп и спират работа. Не стана ясно обаче какви са техните договори - ден за ден или по-дългосрочни.

Това, което казва г-н Зоров, е така, но всичко, което се натрупва по малко, остава в производителите, коментира пред БНТ хлебопроизводителят Димитър Бакалов, изброявайки тежестите – горива, ток, заплати, нови осигуровки.

Бакалов обаче не се ангажира с прогноза с колко може да поскъпне хляба, като заговори за евентуални 20-30%, но с ангажимент, че е много рано да се прогнозира и че е прекалено различно за различните пекарни - някои работели на ток, други на газ, т.е. различни енергоизточници.

При нас под 1% влияе тока в крайната цена. Големият проблем са малките доходи, както и т.нар. модерна търговия – големите търговски вериги, които заеха най-хубавите места в градове. Никъде в ЕС го няма това – големите вериги са извън градовете, коментира и месопреработвателят Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекс "Голямо Враново Инвест".

Димитров увери, че цените специално на свинското месо в никакъв случай няма да се вдигнат цените по коледните и новогодишните празници.

И тримата производители се обединиха, че не може да се продължава с практиката да не се плаща, а да се иска качество и търговските вериги да притискат производителите в цените, както и да предлагат по-нискокачествени продукти.

Зоров се оплака и от споразумението между ЕС и Украйна, тъй като от Украйна идват много евтини стоки на европейския пазар заради обезценяването на украинската валута.

Той обаче не се съгласи с Бакалов, че трябва да се прави субсидирана от държавата политика, защото сме на общ европейски пазар и си важат определени правила.

Не трябва да се създава психоза – някой може би помпа и надува балона, завърши Зоров.

Източник: Actualno.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки