Европа дава над 15,6 млн. евро за развитие на туризма в пограничния регион между България и Турция


Европа дава над 15,6 млн. евро за развитие на туризма в пограничния регион между България и Турция
13 Декември 2018, Четвъртък


Сред „отличниците“ на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-много проекти

Автор: Десант

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион между България и Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП между двете държави.

Това стана ясно по време на Комитета за наблюдение на програмата, който се проведе в Поморие.

Форумът бе председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бейза Туран – директор на Дирекция „Финансово сътрудничество“ в Министерството на европейските въпроси на Република Турция. Официален гост на събитието бе Магали Леноел, отговаряща за програмата в Европейската комисия.

В рамките на комитета бе дадено началото на изпълнението на проектите, подадени по Втората покана, обявена в началото на годината. Зам.-министър Николова отчете сериозен интерес от страна на бенефициентите и посочи, че са получени 130 проекта, като с цел улесняване на кандидатите и ускоряване на процеса на оценка за първи път кандидатстването по програмата се осъществи изцяло по електронен път.

„След извършване на съответните анализи беше установено, че с разполагаемия ресурс от над 15,6 млн. евро ще гарантираме финалното изпълнение на заложените по програмата резултати и ще използваме наличните средства за дейности в полза на организациите и хората в целевия регион“, каза Николова.

Така по програмата в граничния регион към днешна дата се влагат над 25 млн. евро, като се реализират и 43 проекта, одобрени по първата покана на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки“ за промотиране и насърчаване на възможностите за туризъм.

Сред „отличниците“ на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-много проекти. Сред  тях са мащабен проект за защита от наводнения в пограничния регион, включващ и обучение за реакция при бедствие, изграждане на път до Скален манастир "Св. Никола" в турския град Къикьой, реставрация и консервация на археологическите останки в Акве калиде, 3 D проектор за туристически форуми в Несебър и Одрин, дигитализация на архивите на културните институции в Хасково и Одрин и др.

Зам.-министър Николова подчерта, че изпълнението на програмата е в много важен етап, от който зависи навременното й изпълнение и постигането на планираните цели и резултати.

„Нашата краткосрочна цел е средствата да достигнат максимално бързо до бенефициенти, разработили най-качествените проекти, така че да не се допусне забавяне в тяхното изпълнение и ползите от финансирането по програмата да станат достояние на крайните ползватели – хората от трансграничния регион“, коментира тя.

Заместник-регионалният министър допълни, че още догодина ще започнат дискусиите за бъдещето на програмата в следващия програмен период.

„Ще разчитаме на натрупания опит от изпълнение на програмите за трансгранично сътрудничество между двете страни, за да заложим дългосрочна стратегия за още по-ефективно инвестиране на финансовите ресурси в съвместни инициативи за развитие на региона“, коментира тя.

От своя страна Магали Леноел от ЕК даде много добра оценка и похвали Управляващия орган на програмата за темпото на изпълнение и приключилото набиране на проекти по втората покана. Тя подчерта, че е важно да се отчитат физическите придобивки за населението, а не само заложените индикатори по мерките.

По думите й най-важните постижения на програмата ще се отчетат в периода след изпълнение на проектите, но е важен и натрупаният капацитет със създадените партньорствата. Тя информира, че в момента се обсъжда бюджетът за следващия програмен период.

„Важно е да покажем, че програмите за трансгранично сътрудничество имат добри практически резултати, колкото и сложно да се изпълняват. Проектите дават възможности, както и другите кохезионни програми “, коментира тя.

Сред одобрените днес проекти са на община Сунгурларе за опазване на околната среда, защита на морските територии на Морска администрация - Бургас, инициативи за намаляване на отпадъка в Егейско и Черно море на областните администрации Бургас и Енес, проект за защита от заразни болести по животните в Странджа и Източни Родопи, мерки за защита на популацията на Черноморския орел, разработени от неправителствени организации, европейски подход за предотвратяване на пожари на Дирекция „Комуникации и информационни системи“ на МВР и Управление на горите – Визе, проект за връщане сред природата на юноши и деца на „Съюз за възстановяване и развитие“, Съвместни инициативи за управление на отпадъците и намятване на отпадъка в пограничния крайбрежен райони, проект за „Здрави гори“ и др.

Сред одобрените проекти в областта на туризма са развитие на „Русокастро“, „Дърво на живота“ на община Харманли, превръщане на занаяти в туристически атракции на община Средец, разкриване на туристическа привлекателност на Тополовград, Минерални бани, Любимец и Средец, промотиране на старите традиции в Поморие, възстановяване на древните културни коридори – Одрин и Любимец, промотиране на културното наследство в Приморско, съвместни действия за привлекателността в пограничния регион на Димитровград и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки