Шестима от АПИ обвинени за инцидент в тунел „Ечемишка“, при който загина жена


Шестима от АПИ обвинени за инцидент в тунел „Ечемишка“, при който загина жена
Снимка: бТВ
13 Декември 2018, Четвъртък


Техническата експертиза установила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови

Автор: Янко Крумов

Бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров е с още едно обвинение. Този път за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена, съобщиха от прокуратурата. Освен Лазаров са обвинени още петима, сред които и друг бивш ръководител на АПИ Дончо Атанасов.

Инцидентът стана на 5 февруари 2017 г. около обяд. Тогава върху автомобил пада част от осветителните тела в тунела. При удара загина жена.

Разследването е установило, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г. като до 2017 г. е правен оглед шест пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

Техническата експертиза установила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в условия на постоянна влага, вредни газове и прах. Така корозията на места стигнала над 50%.

От прокуратурата съобщават, че още през 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. се е намирала в аварийно състояние.

Според заключението на вещите лица основната причина за аварията на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години. Освен всичко това разследващите установили, че и друг път са падали лампи.

През годините са били изпращани редица писма, в т.ч. и до АПИ, но така и мерки не били взети. Дори изготвеният специален доклад през 2015 г., който посочва, че лампите са опасни, също не води до последици.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки