Заради поразиите на Лозан Панов: 22 милиона лева вече загуби държавата от спрени дела


Заради поразиите на Лозан Панов: 22 милиона лева вече загуби държавата от спрени дела
12 Декември 2018, Сряда


Шефът на ВКС се скри от правната комисия, която минимизира щетите му върху конфискацията

Автор: Десант

На заседание на правната комисия депутатите в спешен порядък минимизираха щетите за милиарди, които нанесе тълкувателното решение на Върховния касационен съд под ръководството на Лозан Панов.

С 12 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържали се" от БСП народните представители приеха корекция в закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, в чийто колела шефът на ВКС втъкна прът с решението на съда.

Така гражданската конфискация няма да бъде спряна, ако се прекрати наказателното производство.



Самият Лозан Панов не се отзова на поканата на шефа на комисията Данаил Кирилов. По думите на Кирилов дори не е благоволил да отговори на писмото му. "Г-н Панов можеше и да прояви зачитане на Конституцията", вметна Кирилов относно неглижирането на парламента от страна на шефа на ВКС.

"Последиците от тълкувателното решение вече са налице. Вече са прекратени дела". Това заяви Данаил Кирилов в началото на заседанието на правната комисия. Вчера те бяха 20 млн., само за ден са нараснали с 2 млн. и вече са 22 млн., калкулира последствията и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

В комисията, която ще обсъжда промени в закона, участват главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Младен Маринов.

По думите на Пламен Георгиев ако няма да има гражданска конфискация, то ека решението принадлежи на законодателя, а не на съда, който да решава това. Реално днес, вие, депутатите ще трябва да отстоите принципа на разделение на властите и да докажете, че се зачитат принципите на Конституционния съд, категоричен беше Пламен Георгиев.

Абсолютно недопустимо е да се изменя закон с тълкувателно решение на съда, което не е и публично, възмути се още Георгиев. Той предупреди депутатите, че ако не променят закона за антикорупционната комисия, щетите ще са много повече от 22 млн.лв. Цифрата може да нарасне още, изрази опасенията си шефът на антикорупционния орган.

Правосъдният министър Цецка Цачева посочи, че гражданската конфискация е нещо съвсем различно от наказателното производство и не представлява наказание. Именно в опит да спре конфискуването на незаконно придобито имущество ВКС го обвърза с производството, като разтълкува, че щом бъде прекратено наказателното производство, то се спира и конфискацията.

МВР изцяло подкрепя конфискацията, за да се защити държавният интерес, каза вътрешният министър Младен Маринов, който се присъедини към останалите институции, които подкрепят законовите промени.

Лозан Панов обаче се скри от правната комисия. Вместо него позицията на съдиите, от които 11 са гласували особено мнение тълкувателното решение, представи съдия Белозелков.

Той изтъкна, че законодателят е свободен да направи, каквото прецени за добре. Той подчерта, че съдиите от ВКС са на мнение, че престъпленията трябва да се наказват. Не може с тези пари от корупция, наркотици и проститутки да се финансира тероризъм, трябва всичко да му бъде отнето, коментира пред депутатите съдията.

Едва след като изслуша представителя на ВКС пожела да говори главният прокурор. Цацаров заяви, че прокуратурата изцяло подкрепя промените в антикорупционния закон. Според него основание им дава и особеното мнение на 11 върховни съдии, подписали с резерви тълкувателното решение на ВКС от 7 декември.

"Тълкуването, което се предлага в закона, е въпреки закона и при ясна воля на законодателя, въпреки решението на КС. Това тълкуване не дописва, то променя. При цялото ми уважение към съда - съдът не създава закони, той просто ги прилага", отсече Цацаров. "Справедливостта е крещящо нарушена с това тълкувателно решение", обобщи главният прокурор.

От БСП обаче се опънаха на позицията на институциите и на шефа на правната комисия, защото не разбирали бързането. Законопроектът съдържал граматични и печатни грешки, липсвал пълен член, вторачи се в детайлите Крум Зарков, според когото не било толкова спешно още сега, в петък да гласуваме закона. Освен, че не разбира бързането, соцдепутатът не е съгласен и законът да действа със задна дата.

От ДПС подкрепиха законопроекта. Ще подкрепим внесения законопроект, аргументите са ни същите, с които сме подкрепили и приемането му, заяви Хамид Хамид. Ние сме убедени, че се касае за гражданска конфискация, която е насочена срещу незаконно придобито имущество, натърти той.

Хамид беше категоричен, че трябва "мачът да продължи при тези правила, при които е дадена първата съдийска свирка".
Източник: Канал 3


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки