Издирваният за стрелбата в Страсбург имал връзки с ислямистки среди във Франция


Издирваният за стрелбата в Страсбург имал връзки с ислямистки среди във Франция
Снимка: Канал 3
12 Декември 2018, Сряда


При претърсването на дома му вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро"

Автор: Десант

Нападателят от Коледния базар в Страсбург, назован тази нощ от властите като Шериф Шекат, е роден през февруари 1989 г. в квартала Онберг на града, пише в. "Паризиен".

Пред радио Франс ентер френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес каза, че заподозряният може да е избягал в Германия.

Шериф е познат на органите на реда за извършване на редица престъпления, заради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил осъден на две години затвор през 2011 г. за въоръжено нападение, при което използвал парчета от счупена бутилка.

Последните дни е бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са арестувани.

При претърсването на дома му вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че за Шериф Шекат от 2016 г. е изготвено така нареченото "досие S". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието за Шериф е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал.

Според "Паризиен" той е имал връзки с ислямистки среди в Страсбург.

Продължава издирването на заподозряния за нападението. Засега мотивите му остават неясни. Води се разследване за престъпление по терористични подбуди, предаде Асошиейтед прес. В хода на издирвателната операция са задържани петима души.

След стрелбата на Коледния базар нападателят на два пъти е влязъл в престрелка със силите на реда. Той е бил ранен от рикоширал куршум, предаде Франс прес.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки