Център „Алеф” поставя начало на музейна сбирка за историята на еврейската общност в България


Център „Алеф” поставя начало на музейна сбирка за историята на еврейската общност в България
12 Декември 2018, Сряда


Една малка част вече е налице, предимно фотоси, писма  и документи, както и видео, разказващо за културата и бита на еврейския народ

Автор: Десант

Да бъде своеобразен пазител на паметта е една от каузите на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас. След като създаде документалния филм за бургаските евреи „Да помним”, сдружението се насочи към идеята да създаде минимузей за историята на еврейската общност в България.

За това как евреите са живели в мир и разбирателство със своите съседи и съграждани, сме чели и гледали на кино, но съвсем друго е да можеш да видиш отблизо вещи и документи, илюстриращи техния живот –менора, кипа, шофар… жълтата звезда, която са били задължени да носят по времето на Холокоста… та дори торба, специално ушита за вещите, които са можели да вземат със себе си при депортиране.

Една малка част вече е налице, предимно фотоси, писма  и документи, както и видео, разказващо за културата и бита на еврейския народ.

Център „Алеф” отправя призив към всички – българи и евреи, живеещи в България и съхранили веществени спомени  от историята на своите родове: открийте късчетата памет и им дайте втори живот като част от музейна сбирка.

Освен позиционирана в мини музей, тази сбирка ще бъде заснета и подредена в изложба, която ще може да пътува до всички краища на страната. Тя ще бъде отличен илюстратор за исторически беседи, особено свързани с Холокоста и българските евреи, спасени от нацистките лагери. 

Темата е много актуална не само в България, само преди дни приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, но и за целия свят, където има опити за възраждане на антисемитизма.

„Изпратете или донесете своите овеществени спомени в офиса на Център „Алеф”. Тези, които са на хартия, ще бъдат заснети и ще ви бъдат върнати, след като бъдат регистрирани в дневника на музейната сбирка. Струва си да надзърнете в старите ракли – понякога в тях се откриват безценни  свидетелства за миналото“, призовават от центъра.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки