Съдът на ЕС постанови: Великобритания може едностранно да прекрати Брекзит


Съдът на ЕС постанови: Великобритания може едностранно да прекрати Брекзит
10 Декември 2018, Понеделник


Това решение, произнесено днес, създава една трета алтернатива - изявлението за напускане да бъде оттеглено, смята Александър Арабаджиев, който е съдия в Съда на ЕС

Автор: Десант

Съдът на ЕС постанови, че британското правителство може едностранно да промени решението си за напускане на общността, без да се консултира с останалите страни-членки. Решението на Европейския съд няма да спре Обединеното кралство да напусне ЕС, заяви британският министър на околната среда Майкъл Гоув - една от водещите фигури в кампанията за Брекзит.

Решението на Европейския съд идва ден преди ключовото гласуване по сделката на премиера Тереза Мей в парламента.

Първи на новината реагира евроскептикът Майкъл Гоув, който заяви, че Великобритания не иска да остане в ЕС, за което са гласували 17,4 милиона британци, а това включва и прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд. Гоув отбеляза, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС на 29 март и гласуването на сделката на премиера утре ще се състои.

Той смята, че правителството може да спечели този вот. Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Адам Флеминг коментира, че решението на Европейския съд означава, че опцията за оставане в ЕС вече изглежда реална, но твърде много неща трябва да се променят в британската политика, за да се случи това, включително промяна във вижданията на правителството.

„Точното значение на това решение на Съда на ЕС е, че държавата-членка, която е направила заявление, че може да се оттегли от ЕС, може да оттегли тази своя нотификация едностранно и без за това да е необходимо съгласието на останалите държави-членки или по-скоро на Европейския Съвет“, обясни в предаването „12+3“ по БНР Александър Арабаджиев, който е съдия в Съда на ЕС.

„В един срок, който при различни обстоятелства има различна продължителност или срокът, който се свързва с влизането в сила на споразумението, сключено между тази държава-членка и ЕС... Или при липсата на такова споразумение - до изтичането на 2-годишния срок от нотификацията, който в случая е 29 март 2019г., Обединеното кралство може да оттегли това свое изявление за оттегляне от Съюза“, уточни съдия Арабаджиев.

„Това решение, произнесено днес, създава една трета алтернатива - изявлението за напускане да бъде оттеглено, добави Арабаджиев, както и уточни, че решението за такова напускане трябва да бъде взето при спазване на съответните конституционни норми на съответната държава-членка. Това не е въпрос на съда да решава как това решение да бъде взето“, уточни съдията, както и поясни, че ако се пристъпи към нов референдум, то вероятно ще трябва да бъде удължен срокът.



В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки