Три сестри влизат в календар 100 години по-късно


Три сестри влизат в календар 100 години по-късно
Снимка: РИМ-Бургас
10 Декември 2018, Понеделник


Те представят носии на преселниците от Тракия и Македония, придошли в България след подписването на Ньойския договор. Вижте къде може да го закупите

Автор: Десант

На 11 декември (вторник) от 17:00 часа в бургаския Етнографски музей ще бъде представен Календар за 2019 г. с носии на преселниците от Тракия и Македония.

Той е озаглавен "Три сестри - 100 години по-късно" и се издава в памет на хилядите български бежанци и техните наследници, които са прокудени от родните им места след 1919 г. Тогава е подписван Ньойският мирен договор, сложил край на мечтата за национално обединение на изконните български земи.

Повече от 100 хиляди преселници намират своя нов живот в Бургаско и създават много от днешните бургаски квартали – Сарафово, Крайморие и др.

Зад календара „Три сестри – 100 години по-късно“, стои екипът на „Българските корени” - четирима фотографи, водени от любовта си към българския фолклор. За снимките в календара са използвани носии, принадлежали на бежанци от Тракия, Македония, Западни покрайнини, Северна Добруджа, които днес се съхраняват в два музея в България - Регионален исторически музей Бургас и ИЕФЕМ - БАН в София.

Автентичните костюми са носители на спомените за мъката и желанието, надеждата и вярата за едно по-добро бъдеще на преселниците. Вглеждайки се в тях всеки може да си спомни за разказите на своите баба и дядо и да си представи живота им преди повече от век.

Всеки желаещ ще може да си закупи от прекрасния календар на място в бургаския етнографски музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки