Телевизия СКАТ представя премиерата на филма "Булат в Бургас"


10 Декември 2018, Понеделник


Режисьор на филма е Мартина Чачевска, а разказът е на Недялко Йорданов. Представянето на лентата съвпада по време и място с още едно културно събитие - премиерата на антология на бургаските поети, които не са между живите

Автор: Янко Крумов

Излезе от печат една уникална антология на починалите бургаски поети. Това са 47 имена, като се започне от Дядо Благо и Вен Тин, премине се през Паулина Станчева и Христо Фотев, за да се завърши с Николай Искъров и Петя Дубарова.

Всеки от бургаските поети е представен със снимка, биографични бележки  и голям цикъл стихотворения.



Антологията е дело на Недялко Йорданов и Георги Райков. Тя е издание на Община Бургас и издателство "Милениум" - София. В нея има и репродукции на картини от  починали бургаски художници - Петко Задгорски, Георги Баев, Тодор Атанасов, Генко Генков, Генчо Павлов, Спас Нешовски, Дечко Стоев и много други, общо 44.

Това изключително по рода си издание ще има своята премиера на 12 декември в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино", от 17.30 часа.

"Те са тук - бургаските поети и художници, които са напуснали този свят. Но те никога не са си отивали от нас. И сега нашето сърце, петимно за приятелство и близост, отмерва техните стъпки, усеща диханието им, откроява гласовете им" - споделя в уводните думи на изданието Георги Райков.

"Една посмъртна антология... И дните ми са пак заети...
Събирам стихове на мъртвите... Ах, на бургаските поети..."


Това пък е началото на стихотворението "Антология" от Недялко Йорданов, също публикувано в увода на изданието.

Пак на 12 декември, сряда, в същата зала ще има премиера и филмът на телевизия СКАТ "Булат в Бургас" - непоказван досега запис на единствения концерт на големия руски поет и певец Булат Окуджава в България, състоял се в Бургаския драматичен театър през месец май 1986 година.

Режисьор на филма е Мартина Чачевска, а разказът е на Недялко Йорданов.

Входът за двойната премиера е свободен.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки