Съмнителни ремонти в „Пътнически превози" ли взеха главите на Владимиров и Занчев?


Съмнителни ремонти в „Пътнически превози" ли взеха главите на Владимиров и Занчев?
Снимка: Офнюз
07 Декември 2018, Петък


За констатираните проблеми и пропуски министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бил уведомен след възлагането на одитна проверка, започнала на 24 октомври 2018 г.

Автор: Десант

Липса на анализ и мерки по ремонтната програма на дружествата, забавяне на обществените поръчки, недобро ресурсно осигуряване, липса на професионални кадри, лошо състояние на подвижния състав и проблеми с графика на движение на влаковете.

Това са само часто от констатациите на одитния доклад за състоянието на БДЖ, назначен от новопостъпилия министър на транспорта Росен Желев, които доведоха до отстраняване на шефовете на железниците Владимир Владимиров и Велик Занчев.

В четвъртък Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. С протоколно решение на  министъра като членове на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД на мястото на Владимиров и Занчев бяха избрани Григори Григоров и Светломир Николов. 

За констатираните проблеми и пропуски министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бил уведомен след възлагането на одитна проверка, започнала на 24 октомври 2018 г.

Още в края на октомври пък Росен Желязков обяви, че между Владимир Владимиров и Велик Занчев има лоша комуникация, а в интернет изтече доклад за некачествени ремонти.

Кризата в отношенията между двамата излезе наяве с изтичането в интернет на тайнствен доклад на БДЖ за некачествени ремонти на локомотиви. Автор на доклада е шефът по сигурността в холдинга Мирослав Писов, който е бивш антимафиот, оправдан по дългогодишното дело за умишлено убийство на криминално проявения благоевградчанин Ангел Димитров-Чората, припомня Нова ТВ.

Докладът, който и шефовете на БДЖ са приели за верен, сочи нередности по ремонтите на локомотиви в „Пътнически превози" и обвинява няколко отговорни лица от средно и ниско ниво в железниците.

Проблемите обаче много напомнят съмнителните случаи на фиктивни ремонти, които в разследване на NOVA месеци по-рано бяха изнесени. Тогава стана ясно как локомотив на БДЖ –„Товарни превози” неколкократно влиза на ремонт само на хартия. Услугата се заплаща, пуска се в движение без промяна в основните повреди и часове по-късно угасва на релсите. След случая железничарят, подал сигнал за проблема, бе заплашен от шефа по ремонтите в БДЖ Бойко Стоилов. 

Стоилов бе отстранен от поста, но шефовете на БДЖ Владимиров и Занчев отрекоха да има проблем с поправките на машини и съкратиха от длъжност служителите, които алармираха за тях.

„Категорично проблемите, описани в доклада на Писов, са същите от нашия доклад. Става дума за некачествени ремонти и некомпетентни лица, които подписват приемането на машините в експлоатация след ремонт, а тези лица и начинът на действие за двете дружества са едни и същи”, смята бившият служител на „Вътрешен Контрол” в БДЖ- „Товарни превози” Петър Бръснаров.

„Моята позиция е, че те е трябвало да си го процедират това нещо по надлежен ред. Има национална служба по сигурност, има ръководство. Ако не те чуе ръководството, отиваш по-нагоре - до министъра. Ако не те чуе министърът, отиваш до министър-председателя или отиваш до ДАНС. Има прокуратура”, каза Мирослав Писов.  

И в двата доклада - и на Бръснаров, и на Писов, като един от виновните за некачествените ремонти е посочен началникът на „Експлоатация” в БДЖ Милко Симеонов. Той обаче отрича да е виновен. Твърди, че е нямал правомощията да приема локомотиви след ремонт. Отговорни били началниците му.

„Средното ниво симулира, че нещо се случва. И става един филтър към върха. Виждаш, че локомотивите ти отиват за смяна на бандажи. И казваш: „Ей, трябва така и така”. А горе си правят пас. И изведнъж, локомотивът ти го спират за бандажи и казват „Ами, ти защо не каза?”  Е, как да не си казвал, като ти примерно си писал 4 доклада. Ти им даваш част, но ти не им я даваш чисто нова тази част. Как да я променят? Ти все едно си взимаш за твоята кола нещо, което е от моргата”, обясни Симеонов.

Министерството на транспорта не даде отговор на въпроса криело ли е ръководството на БДЖ тези и други нередности в железниците. Проблемът с ремонтите обаче е констатиран в новия одит и е част от причините за кадровите промени.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки