Професор Илия Пеев предлага да се учреди Вапцаровска международна премия "Морето и машините"


Професор Илия Пеев предлага да се учреди Вапцаровска международна премия "Морето и машините"
07 Декември 2018, Петък


Произведенията на поета са преведени в 92 страни на 64 езика и се четат по всички континенти на Земята

Автор: Десант

На 7 декември се навършват 109 години от рождението на Никола Вапцаров. Авторът на статии, изследвания и на книга за поета - проф. Илия Пеев, капитан I ранг о.р. от Военноморските сили, предлага през 2019 г. да се учреди президентска награда "Вапцаровска международна премия "Морето и машините".

"Става дума за нова държавна премия, а не за литературната награда от 1979 г. "Никола Вапцаров", която през 2009 г. е възстановена от кмета на Банско. Заедно с Клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София сме направили конкретни предложения до президента на Република България", уточнява проф. Пеев, който е доктор на психологическите науки, инженер, поет, писател и изследовател.

Той е възпитаник е на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” във Варна и повече от три десетилетия преподава там психология. Чел е лекционни курсове по психология и психотерапия в редица университети в България. Автор е на монографията "Никола Йонков Вапцаров - Моряка".


проф. Илия Пеев

По думите му, поетът Никола Йонков Вапцаров - Моряка, има неоспорим принос за утвърждаване авторитета на България като държава на духа, по израза на академик Дмитрий Лихачов, което се илюстрира с редица международно признати доказателства.

По най-нови данни от 2014 г. произведенията на Вапцаров са преведени в 92 страни на 64 езика и се четат по всички континенти на Земята. На световните сцени се играят пиеси за Вапцаров. В Двора на писмеността в Плиска, създаден от Карен Алексанян, се изгражда Алея на писателите. Бюстът-паметникът на Никола Вапцаров, дело на художника Владимир Киров, заема там своето законно и достойно място. 

"Много често съм се питал защо именно младите хора в България и по света са най-големите почитатели и рецитатори на Вапцаров и много обичат неговата поезия. Стигнах до извода: Обич за обич! Песен за песен! Никола Вапцаров е най-песенният поет в света. Всичко в него е любов и песен - песни за моторите, корабите, морето, самолетите, ракетите, за човешката душа и любовта. Той учи младите хора, че няма "бронебойни патрони" срещу Любовта, Вярата, Песента, Дързостта и Мечтите.

Вапцаровият оптимизъм покорява и днес сърцата на младите хора: "Да, нашто ярко слънце ще просветне".

Младежта носи в себе си още едно послание от поета Моряк - красива моряшка любов свързва навеки Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова. Тяхната безсмъртната любов през 2010 г. беше избрана от зрителите на БНТ за най-вълнуващата българска любовна история на XX век" - мотивира още предложението си проф. Пеев.

Предстои да видим какво ще е решението на българския държавен глава по този въпрос.

Бележка на редакцията: При изготвянето на публикацията е използвано интервюто на Петра Ташева с проф. Илия Пеев, публикувано в „Пегас”, приложение на в. „Дума” за литература, изкуство и култура


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки