Изригване на вулкан проваля Наполеон в битката при Ватерло


Изригване на вулкан проваля Наполеон в битката при Ватерло
06 Декември 2018, Четвъртък




Автор: Дина Харизанова

Битката при Ватерло е последното голямо сражение на Наполеон, което оставя незаличими следи в човешката история. В негова чест са наречени пет града във Великобритания, една гар и още 32 населени места в Северна Америка. За нея пишат десетки писатели, правят се филми, създават се картини...

Известно е, че за провала на Наполеон голяма роля изиграва лошото време – изсипалите се в продължение на два месеца проливни дъждове попречват на френската армия да получи навреме подкрепление. Неотдавна историците откриха причината за тези порои – виновна за тях е... вулканичната пепел.

През април 1815 г. на индонезийския остров Сумбава, явяваащ се  част от веригата на Малките Зондски острови, мощно изригва супервулканът Тамбора. Това е най-голямото в съвременната история вулканично изригване – ако се приеме за единица изригването през 1980 г. на вулкана Света Елена в Северна Америка, то това на Тамбора трябва да е 80. За сравнение ще посочим, че легендарното изригване на Везувий през 79 г., затрило Помпей и Херкулан, е само 3 по тази скала.

Количеството пепел, изхвърлено от Тамбора, е можело да покрие държава с размерите на Гърция (131 хиляди квадратни километра). Загиват общо 71 000 души и настъпва т.нар. „година без лято“.

Последвалата екологична катастрофа остава без урожай обширни райони на планетата. Облаците от пепел в йоносферата отразяват част от слънчевите лъчи и ги връщат обратно в Космоса, което довежда до нечовешки студ, засегнал най-вече хората в Северна Америка и Европа. Наелектризираната вулканична пепел  причинява силни дъждове, които се изсипват безспирно над Стария континент.

И тъкмо по това време Наполеон тръгва на битка. Пътищата са непроходими, транспортните съобщения са напълно разрушени и това не позволява на на съюзниците му да пристигнат на помощ в нужния момент, което довежда до пълното поражение на френския император.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки