Каменните зли духове край златната нива


Каменните зли духове край златната нива
Снимка: Авторът
05 Декември 2018, Сряда


Учените все още не са на едно мнение какво представляват девташларите

Автор: Диана Славчева

Само на 4 км от днешния град Плиска се намира село Златна нива. Малко преди да се стигне до него, в нивите встрани от шосето стърчат нахвърлени на групи странни побити камъни. Това са т. нар. девташлари. В превод от персийски или тюркски това ще рече камъни – зли духове.

Учените не са на едно мнение какво точно представляват те. Според Геза Фехер това са надгробни паметници. Други изследователи като Стамен Михайлов отхвърлят тази теза, тъй като покрай тях не са открити погребения, и смятат, че това са възпоменателни паметници на воини, загинали далеч от родните си места.

Съществуват и версии, свързващи тези менхири с легендите за русалиите, с култа към слънцето и различни обреди.

Даниел Илиев пък предполага, че това са някакъв вид тренировъчни бази на прабългарите. Камъните са разположени в квадратни или правоъгълни схеми и той смята, че са били използвани за тренировки на конниците и пехотата, които са включвали различен брой зигзагообразни преходи по образуваните между монолитите коридори.

Каквато и да е истината, би трябвало все пак тези паметници по някакъв начин да бъдат обозначени - нещо, което в момента не съществува. Няма ни табела, ни дума, ни стон за каменните монолити в полето край Златна нива. А те са досами шосето и биха могли да привличат туристи.

И въпреки че районът наоколо изобилства от исторически паметници - на един хвърлей са руините на първата ни столица Плиска, Дворът на Кирилицата, Мадарският конник и пр., нищо не пречи той да се обогати с още една интересна дестинация. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки