От 4 до 50 лева за жива елха, от 100 до 500 лв., ако я отсечеш сам в гората


От 4 до 50 лева за жива елха, от 100 до 500 лв., ако я отсечеш сам в гората
05 Декември 2018, Сряда


Предлагат се обикновен смърч и ела, черен и бял бор, зелена дугласка

Автор: Десант

Общо 13 364 коледни дръвчета има готовност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие. Над 1/3 от тях са живи елхи в контейнер, като основната част са произведени в „ДЛС Дикчан”, както и в разсадниците на териториалните поделения в Катунци, Гоце Делчев, Дупница и Елин Пелин. Най-много отрязани дръвчета могат да предоставят стопанствата в Белово, Брезник, Дикчан, Добринище, Самоков.

Добивът на коледни елхи започва в началото на декември. Предлагат се обикновен смърч и ела, черен и бял бор, зелена дугласка. Сече се само след подадени заявки от търговци в държавните горски и ловни стопанства на ЮЗДП. Всяка законно отсечена елха е придружена със специална марка и идивидуален номер.

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Отсечените дръвчета са от 2 до 43 лева без ДДС. Цените на живите елхи в контейнер, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 4 до 20 лева без ДДС.

Безогледното сечене на дръвче в гората се третира като бракониерство от закона. От горските стопанства ще бъдат бдителни за подобни прояви и ще правят съвместни проверки с полицията.

Будни граждани, които са свидетели на подобно деяние също могат да сигнализират на тел. 112. Който си позволи да бракониерствате и да отсече сам дръвче за без пари, ще бъде санкциониран с глоба от 100 до 500 лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки