„Безопасна Коледа“: Все още се продават опасни пиротехниески изделия


„Безопасна Коледа“: Все още се продават опасни пиротехниески изделия
05 Декември 2018, Сряда


Вижте какво констатират проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Автор: Десант

Независимо че в края на 2015 г. се проведе кампания за безопасността на пиротехнически изделия, все още в търговската мрежа се предлагат продукти без инструкция или с непълни и/или липсващи предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

Това констатират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която по традиция вече за седма поредна година организира национална кампания „Безопасна Коледа“. Стартът й бе даден на 20 ноември и ще продължи до края на декември.

Акцентът на проверките по време на мащабната кампания е  безопасността на най-търсените продукти по време на коледните и новогодишните празниците – играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

В периода 20 - 30 ноември инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара“ извършиха масирани проверки на територията на цялата страна, в търговски обекти, където са съсредоточени големи потребителски потоци и се предлагат продукти, обект на коледната кампания.

При инспекциите вниманието на експертите от ДАМТН беше насочено към наличие на: СЕ маркировка за съответствие, която показва, че продуктът е произведен съгласно действащите европейски стандарти за безопасност, опазване на здравето и околната среда; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор; формални и видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

През първата десетдневка на кампанията „Безопасна Коледа“, която ще продължи до края на декември, са проверени 772 различни продукти в над 140 търговски обекти. Установените нередности показват, че се запазва тенденцията да се продават играчки без инструкция за употреба или с несъответстваща по обем и съдържание на изготвената от производителя; играчки в нарушение на действащото законодателство; без маркировка за съответствие и без наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки