Отново вадят на тезгяха вилата на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово


Отново вадят на тезгяха вилата на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово
04 Декември 2018, Вторник


Ще успее ли да върне предишния си блясък занемарената днес изящна сграда

Автор: Десант

Габровската МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ обяви отново за продажба на вилата на индустриалеца Пенчо Семов. При първия търг през август не се яви нито един кандидат. Първоначалната тръжна цена в момента е намалена до 206 000 лв. без ДДС.

Съгласно заповед на министъра на културата имотът е с предварителна класификация на архитектурно–строителна единична недвижима културна ценност от ново време и с предварителна категория „местно значение“, като е определен временен режим за опазването му.

В Габрово Пенчо Семов основава няколко фабрики и разгръща широка благотворителна дейност. Не случайно става известен с прозвището си българския Рокфелер.

Частицата, която върна спомена за този човек пък, е собствената му вила, придобила популярност като старопиталището в Габрово.

През втората половина на ХХ век сградата е инфекциозно отделение на габровската болница.

Волята на индустриалеца е била вилата му да се превърне в старопиталище за писатели, журналисти и бедни възрастни работници от неговите фабрики. 

Красивата сграда от години тъне в разруха и единственият шанс за реставрирането й е да бъде купена от някой читав предприемач, който ще върне предишния й блясък. 

Търгът ще се проведе на 4 януари 2019 г. от 10:00 ч. в сградата на „МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Града на Рачо ковача, като крайният срок за подаване на заявления за участие е до 16:30 часа на 3 януари 2019 г.

При непровеждане на първоначално обявения търг ще бъде проведен втори търг на 5 февруари 2019 г. от 10:00 часа при същите условия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки