Тежка спасителна акция се проведе в Пирин планина


Тежка спасителна акция се проведе в Пирин планина
Снимки: ПСС-Банско
02 Декември 2018, Неделя


В 15,55 ч. в първия ден на последния месец от годината е подаден сигнал за инцидент в района на Кончето

Автор: Десант

Тежка спасителна акция се проведе от 1 до 2 декември в района на Бански Суходол в Пирин планина, съобщиха от Планинската спасителна служба в Банско.

В 15,55 ч. в първия ден на последния месец от годината е подаден сигнал за инцидент в района на Кончето. Осъществява се връзка по телефона с единият от туристите за уточняване на характера и местоположението.

При движението на двама туристи - Планински водач и негов клиент, по ръба на Кончето в посока Котешкия чал водачът пада към Бански Суходол няколкостотин метра през снежни навявки и скали и се задържа в заснежен участък.



Веднага към мястото се отправя група от четирима планински спасители от отряд Банско.  Мобилизират се още 17 спасители от Банско и 3-трима спасители от отряд Добринище, които също се насочват към предполагаемото място на инцидента.

Към 23 ч. спасителите локализират местонахождението на пострадалия, оказва се първа помощ и се започва бърза евакуация. Към 1 ч. на връщане са подпомогнати от трима спасители от отряд Разлог, и към 3 ч. от още 6 спасители от отряд София.

Акцията приключва успешно в 6 ч. на 2 декември. Пострадалият, който е паднал от Кончето, е на 29 години. Той е настанен в лечебно заведение.

Придвижването на спасителните екипи се осъществява извънредно трудно поради многото снежни навявки и гъстите клекове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки