Пророк Авакум предсказва разрушаването на Йерусалим


Пророк Авакум предсказва разрушаването на Йерусалим
02 Декември 2018, Неделя


Вижте какво означава името му

Автор: Десант

На 2 декември почитаме памета на св. пророк Авакум. Той живял през VII в. преди Рождество Xристово и бил удостоен от Господа с пророчески дар.

Виждайки човешките беззакония, които се ширят по негово време в Юдея, той призовавал Бог, очаквайки праведен съд от него: "Докога, Господи, ще викам, и Ти не ще чуваш, ще викам към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? Защо ми даваш да виждам злодейство и да гледам нещастие?".

В отговор на това Господ възвестил на своя избраник, че скоро трябва да дойде наказание за всеобщото нечестие. По Божия заповед пророк Авакум предсказал на евреите такива страшни бедствия, на което по това време било трудно да повярват - разрушаването на храма и на самия Йерусалим и вавилонския плен.

И неговите предсказания се сбъднали - халдейският цар Навуходоносор превзел Йерусалим, разрушил храма и откарал в плен много юдеи.

Според преданията пророк Авакум умрял в дълбока старост, кано бил погребан на собствената му нива. Смъртта му настъпила приблизително 600 години пр. Хр.

Според разказа на църковния историк от IV век Евсевий Кесарийски като място на гробницата на свети Авакум посочвали Кеила, или Кила, в Иудиното коляно. Според свидетелството на църковния историк от V век Созомен мощите на този свети пророк били намерени заедно с мощите на свети пророк Михей при царуването на Теодосий II Младши (408-450 г.). За телата на двамата пророци било съобщено в Божествено съновидение на Зевен, който по това време бил епископ на Елевтерополската църква.

​От него остава написана малка пророческа книга от три глави с голямо религиозно значение заради високите нравствени принципи, които съдържа. В нея може да намери утеха и опора отделният човек, и цели народи, и Църквата.

На еврейски името Авакум означава: обгръщам, прегръщам, обхващам, и освен това - силен борец, подвижник.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки