Окончателно: "Турски поток" ще минава през България


Окончателно: "Турски поток" ще минава през България
30 Ноември 2018, Петък


Новината оповести в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Автор: Десант

"Газпром" официално ни информира, че газопроводът "Турски поток" ще мине през България, оповести в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За да се стигне до такова решение, са правени анализи на икономическата и финансовата ни сигурност. Правната страна е и пазарен тест. След третата фаза, която е решаваща за проекта, ще стане ясно за какви количества ще става въпрос и за какъв срок, посочи Петкова.

Предстои да изградим две компресорни станции и километри нова инфраструктура. Инвестицията ще е от страна на "Булгартрансгаз".

Инфраструктурата е наша, българска, похвали се още Теменужка Петкова.

Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от "Южен поток", подчерта енергийният министър.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев изтъкна, че ГЕРБ не са спрели "Южен поток", проблеми с проекта при управлението на Борисов нямало - те били възникнали при кабинета Орешарски.

Припомняме, че тази сутрин парламентът актуализира Енергийната стратегия на страната до 2020 г., внесена от Министерския съвет. На 21 ноември беше прието решение за изменение и допълнение на Стратегията, за да се гарантира адекватното развитие на газопреносната инфраструктура на България. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ.

Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, Междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в град Александруполис.

Както вече писахме, миналата седмица "Комерсант" съобщи за намеренията на "Газпром", но тогава липсваше още официална информация по въпроса.

Трасето на "Турски поток", което ще мине през нашата територия, повтаря на практика маршрута на "Южен поток", който Европейският съюз замрази през 2014 г. "Комерсант" коментира, че настоящият проект е труден за оспорване от Брюксел, тъй като подходът на "Газпром" съответства напълно на европейското законодателство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки