В Югозападна България развъждат фиданки по най-модерна технология


В Югозападна България развъждат фиданки по най-модерна технология
Снимки: ЮЗДП
30 Ноември 2018, Петък


Благодарение на нея се отчита ускорен растеж на фиданките, по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане

Автор: Десант

Преди време Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) с център Благоевград закупи първата в страната модерна система за производство на фиданки в контейнери с капацитет над 1 милион годишно, заедно със специализираното оборудване за обработка на семена от горскодървесни видове. Това стана възможно по проект „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България“, който е съвместна инициатива на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК.

Първите контейнерни фиданки от черен бор, произведени с доставената от Югозападното държавно предприятие по европейския проект автоматизирана поточна линия, вече са факт. Топлото време през есента ускори покълването на заложените семена в пробната серия контейнери, напълнени при тестовото пускане на поточната линия, и фиданките започнаха растежа си в края на октомври.

В момента екипи на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София събират и обработват семена от множество горско-дървесни видове, които ще бъдат използвани за производството на фиданки за залесяване напролет.

До края на октомври са събрани и доставени в разсадника в с. Локорско над 2200 кг жълъди от космат дъб, благун и други видове, които са в процес на обработка срещу насекомни вредители и гъбни заболявания. 



Тази седмица започват планираните залесявания по проекта върху опожарени горски територии в районите на Кресна и Дупница на обща площ от 93 декара.

Активното контейнерно производство на фиданки в ЮЗДП ще стартира напролет.  Използването на контейнерни фиданки за възобновяване на горите има редица предимства, включително ускорен растеж на фиданките, по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане (до 97%) спрямо залесяването с фиданки с гол корен.

Високият процент на прихващане от своя страна води както до намаляване на разходите за отглеждане и попълване на младите насаждения, така и до намаляване на броя и интензивността на намесите в горските екосистеми от мрежата Натура 2000, свързани с възобновяването на гората.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки