Защо някои щъркели остават да карат зимата у нас


Защо някои щъркели остават да карат зимата у нас
29 Ноември 2018, Четвъртък


Какво трябва да направим, ако видим бедстваща птица

Автор: Десант

Всяка зима в Спасителния център за диви животни в Стара Загора постъпват десетки сигнали за бедстващи бели щъркели. Загрижени хора се обаждат притеснени, когато видят насред снега студуващи птици. Припомняме, че лошото време тази пролет постави на изпитание прелетните хвъркати при завръщането им от топлите страни и имаше много случаи на измръзнали щъркели, които хора с добри сърца сгряваха в домовете си. 

Специалистите от Центъра в Града на липите обяснявват, че не се знае точната причина защо някои щъркели остават през зимата по нашите земи. Обикновено те си избират места, където могат да се хранят – най-често незамръзнал язовир или река. А когато зимата стане твърде студена, и най-вече източникът на храна замръзне, птицата се придвижва на юг.

Обяснението за това е така наречената „хранителна миграция”. Т.е. по принцип щъркелите мигрират на юг, защото тук нямат с какво да се хранят през зимата.  Насекоми, дребни влечуги, мишевидни гризачи не се срещат през този сезон, и затова в края на лятото птиците отлитат в „топлите страни”, където по това време тези техни "деликатеси" са в изобилие. 

Но ако се случи, че си намериш с какво да се прехранваш по-наблизо, защо ти трябва да „биеш” толкова път? - питат риторично ветеринарите.

Но тъй като винаги има изключение, в някои от случаите се налага намесата на специалисти. Ето защо екипът на Спасителния център приканва всеки, видял щъркел през зимата, да уведоми компетентните органи в лицето на РИОСВ или да се обади в самия Център.

Експертите не препоръчват хората да подхранват щъркелите, останали да зимуват у нас. Те отново изтъкват, че белите щъркели правят хранителна миграция и когато местата, където намират храна замръзнат, пернатите се изтеглят по на юг, следвайки инстинкта си. Изкуственото подхранване ще обърка и ще попречи на този техен естествен ход.

Ако видите здрав, летящ, бял щъркел посред зима и птицата не е ранена,  няма повод за притеснение. Желателно е, обаче, да се свържете с РИОСВ или с Центъра и да опишете случая, за да преценят специалистите дали се касае за „зимуващ” в България, или за бедстващ щъркел.

И все пак, отваряйте си очите дали въпросната птица наистина е щъркел, тъй като в Спасителния център често се случва да получат сигнали за „бедстваща група бели щъркели“, които всъщност се оказват... големи бели чапли.

За разлика от белите щъркели, големите бели чапли са вид, който нормално зимува у нас. Обикновено могат да бъдат видени на групи в оризища, край реки, язовири и езера - уточняват от екипа на старозагорския спасителен център за диви животни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки