Българи от Западните покрайнини поискаха ЕК да осъди Ньойския договор


Българи от Западните покрайнини поискаха ЕК да осъди Ньойския договор
28 Ноември 2018, Сряда


Нашите сънародници са категорични, че той е престъпление срещу българския народ и срещу хуманността

Автор: Десант

На 27 ноември 2018 г. в Американския център на Столична библиотека Гражданският комитет „Западни покрайнини“ организира провеждането на  кръгла маса на тема: „Ньойският диктат - криминално престъпление срещу истината, справедливостта и човечността“. 

Присъстваха представители на КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите, Гражданско сдружение „ГЛАС“ и изтъкнати интелектуалци, историци, специалисти по международно право, бивши дипломати и представители на медии.

На срещата се изказаха редица интелектуалци, които се вълнуват от съдбата на Западните покрайнини и я приемат като лична и гражданска кауза: проф. Лозан Митев, Иван Николов, д-р Валентин Янев, Зденка Тодорова, д-р Ангел Джонев, Стоян Райчевски, Христо Тепавичаров, Любчо Трохаров, Милчо Арсов, Димитър Димитров и редица други.

В дисусиите бе изтъкнато, че Ньойският диктат, както и системата от Версайски съдебни процеси срещу победените страни в Първата световна война, исторически и нравствено са осъдени като провокации към идеята за справедливост  в международните отношения. Ньойския диктат не може да бъде признат за международен договор поради използването на системни фалшификации за формиране на обвинения срещу българския народ. 

С оглед на предстоящото отбелязване на 100-годишнината от Ньойския договор бе предложено  формулиране  на официално искане за приемане на декларация от Европейския съюз, с която да се осъдят подбудителите и извършителите на това престъпление срещу България в Ньой като престъпление против хуманността. 

Участниците в дискусията поставиха под съмнение тезата за българското малцинство в Сърбия като мост на сътрудничество между България и Сърбия, защото тя дава възможност за продължение на процесите за обезлюдване и обезбългаряване на Западните покрайнини.

Бе изразена тревога от това, че в изтеклите десетилетия в рамките на политическата система на Югославия и Сърбия, като че ли бяха изчерпани всички средства за подобрение на положението и спазването на правата на българите в Западните покрайнини. Бе подчертана необходимостта от формулиране на нова държавническа стратегия за българите в Западните покрайнини.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
29.11.2018 11:29:29
0
0
Основният аргумент на сърбите за "присъединяването" на Запад. Покр. беше това, че България я беше нападнала през 1885, през 1913 и през 1915 г., така че тя имаше нужда от бъфър-зона, от "стратегическа граница", населена с българи. Ако България я нападнаше за четвърти път, щеше да се задоволи и възвръщането на Западните Покрайнини, където хората все още щяха да са с българско самоопределение, и щеше да бъде принудена да забрави за останалото Поморавие, където по онова време вече имаше само сърбизирани българи, които не искаха повече да станат жители/граждани на България.
Подобно нещо се случи и с Румъния и нейната стратегическа граница в Добруджа, тя успя да си спаси собствеността на Северна Добруджа. Подобно а не идентично, понеже Сърбия си остана с българската територия - бъфър-зона.
Понастоящем, в 21. век България няма как да нападне Сърбия, така че сръбският аргумент стана нулев и България има право да си иска обратно "бъфър-зоната". Особено ако се има предвид че има прецедент със спора между Хърватско и Словенско.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки