Шест ключови жп гари по направлението София-Бургас предстои да бъдат модернизирани


Шест ключови жп гари по направлението София-Бургас предстои да бъдат модернизирани
27 Ноември 2018, Вторник


Министър Росен Желязков обяви началото на реализацията на проект „Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора“ на обща стойност 11 млн. лв.

Автор: Янко Крумов

Шест ключови гари по едно от най-натоварените железопътни направления в страната – София-Бургас, предстои да бъдат модернизирани. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който обяви началото на реализацията на проект „Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора“ на обща стойност 11 млн. лв.

Средствата ще бъдат използвани и за изцяло нова инженерна  инфраструктура, със съответните телекомуникации, както и за обновяване на перонното и околното пространство,  нещо което град като Стара Загора заслужава и очаква с нетърпение, каза министърът. Той добави, че в рамките на проекта ще бъде модернизирана и гарата в Нова Загора.

Министър Желязков посочи, че ще бъдат напълно обновени още жп гарите Искър, Казичене, Подуяне и Карнобат.

„Инфраструктурата се модернизира с огромни финансови ресурси, част от европейската солидарност. Само до момента, в програмните периоди, които са реализирани или са в процес на реализация, са вложени в инфраструктура около 6 милиарда лева", отчете Желязков.

По думите на министъра, за следващия програмен период парите няма да бъдат по-малко. Всичко това е с цел развитието в Европа на бърз, екологичен транспорт – такъв, какъвто всъщност е железопътният транспорт, добави той.

По време на представянето на проекта, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че реконструкцията на гарата в града е наложителна.

„Радвам се, че вече сме на финалната права, за да можем да обновим тази емблематична за Стара Загора сграда и така посетителите на града и неговите жителите да ползваме  едно добро съоръжение“, добави той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки