Лицата от бойната слава на Русе влизат в албум


Лицата от бойната слава на Русе влизат в албум
27 Ноември 2018, Вторник


В двете му части са представени над 500 фотографии и пощенски картички, документи и факти от фонда на русенския музей

Автор: Десант

На 28 ноември, от 18.00 часа в Историческия музей в Русе ще се открие изложбата „Лица от бойната слава на Русе“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война.

На събитието ще бъде представен и албумът „За почест“ в две части – „Бойната слава на Русе в Сръбско-българската война 1885 г. и Балканските войни 1912-1913 г.“ и Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915 – 1918 г.“ Техен автор е Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе. Фотоалбумът е реализиран с подкрепата на Министерството на отбраната.

В двете му части са представени над 500 фотографии и пощенски картички, документи и факти от фонда на русенския музей. С богатия набор от архивни материали, изданията са насочени към разнообразна публика с различни интереси.

Изданията проследяват бойния път на Пети пехотен Дунавски полк във войните за национално освобождение и обединение, показват героичните примери на доблестните командири, условията за живот и почивка в казармите и на фронта.

Интерес представляват снимките, които представят  участието на Дунавската военна флотилия във войните, въоръжението и облеклото на българския войник, работата на военната болница, портретите на военачалниците и техните семейства, епизоди от живота на фронта.

Обърнато е внимание на малкия човек в голямата война – на делниците и празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници и на всенародната  почит към загиналите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки