Заснеха на видео как работят подводните археолози


Заснеха на видео как работят подводните археолози
Снимки: Център за подводна археология
27 Ноември 2018, Вторник


Кадрите разкриват моменти от изследване на укрепителната система на антична Месамбрия. Клипът разказва и за резултатите от проучванията в устието на Ропотамо

Автор: Десант

Наскоро археолозите от Центъра за подводни проучвания в Созопол приключиха тазгодишния си сезон след серия гмуркания в ледените ноемврийски води на Черно море заради изследване на укрепителната система на антична Месамбрия.

Екип на списание Archaeologia Bulgarica е документирал на видео как работят подводните археолози. Пред камерата директорът на Центъра д-р Калин Димитров разказва и за резултатите от проучванията в устието на Ропотамо, където тази година под вода бяха открити следи от селище от ранната бронзова епоха.

Подводните проучвания в района на Несебър започват през 1960 г. Подводните изследвания са поверени на Люба Огненова-Маринова, която става първата жена – едновременно водолаз и археолог, в България и един от пионерите на българската подводна археология. Проучванията под вода се осъществяват от водолазната група на Българската академия на науките, а по-късно от групата за подводни проучвания на Национален експедиционен клуб „ЮНЕСКО“.

През 2017 г. Центърът за подводна археология към Министерството на културата (МК) възобнови редовните археологически проучвания в Несебър.

Редовните подводни археологически проучвания в акваторията западно и южно от т. нар. „Южна буна“ на Несебър продължават и тази есен, като археологическите структури бяха почистени от миди и водорасли с шпакли с цел тяхното идентифициране и последващо документиране. Благодарение на многобройната група от водолази (над 17 човека), от Центъра за подводни проучвания са успели да разширят зоната на работа и да почистят по-голяма площ от потъналите участъци от фортификационната система на Месамбрия.

Този сезон продължи разкриването на потъналите структури, регистрирани още при проучванията през 60-те години на миналия век, и документирането им по съвременен начин, какъвто тогава не е бил възможен. 

Научните изследвания, започнали през миналата година, които вероятно ще продължат и през 2019 г. ще търсят отговори на въпросите: каква е еволюцията на ландшафта на Несебърския полуостров; каква част от древния град е била унищожена от абразионните процеси; какви са запазените структури под вода и каква е датировката им; къде са се намирали пристанищата на града; какво е състоянието на структурите под вода и какви са възможностите за експониране и социализиране с оглед на превръщането им в дестинация за културен туризъм.

Междувременно камерата на Archaeologia Bulgarica е заснела и интересни кадри на новия кораб „Христина“, построен за археологическа работа в българската акватория в Черно море, които могат да се видят на видео, направено специално за феновете на медийната платформа.


Дигитален батиметричен модел на акваторията на старинен Несебър. С бели линии са отбелязни структурите, открити при проучванията на Л. Огненова-Маринова и документирани подробно през 2017 г. (инж. К. Велковски)

Реализиран е и още един филм на тема подводна археология, но той ще бъде показан само на 27 ноември в НАИМ пред журналисти, специалисти и участници в най-мащабния морски проект в света Black Sea MAP (2015 –2018 г.), по който беше картирана площ от над 1200 кв. км и бяха проучени 61 корабокрушения от всички исторически епохи на дълбочини между 80 и 2100 м.

Прожекцията на Lost worlds. Deep into the Black sea („Изгубени светове. В дълбините на Черно море“) е част от „морската“ седмица в НАИМ, посветена на Black Sea MAP и на подробния отчет за свършеното по него от Центъра за подводна археология в Созопол и Центъра за морска археология на Университета Саутхемптън в сътрудничество с НАИМ – БАН, с Университета на Кънектикът, САЩ и Университета Сьодертьорн, Швеция.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки