„Светът на траките“ ще привлича туристи с макет на древния град Севтополис


„Светът на траките“ ще привлича туристи с макет на древния град Севтополис
27 Ноември 2018, Вторник


В проекта ще бъдат включени още няколко обекта, ще има и водъчни фигури. Вижте подробностите за антрактивната инициатива на Община Казанлък

Автор: Десант

Макет на столицата на древното царство на одрисите Севтополис ще бъде една от атракциите в проекта „Светът на траките“, по който ще кандидатства Община Казанлък. Изпълнен в мащаб, върху площ от 200-230 квадратни метра, в макета ще бъдат разположени сгради и улици, пресъздаващи автентичната атмосфера на древния тракийски град, останал под водите на язовир „Копринка“. Ефектно осветление ще допълва обстановката под открито небе, в която туристите ще се чувстват като в античността. Този елемент от проекта се предвижда да заема централното място в целия комплекс „Светът на траките“, съобщава zakazanlak.bg.

До 8 милиона лева да бъде бюджетът на атрактивния проект, по който ще кандидатства Община Казанлък по процедурата за развитие на туристическите атракци по ОП „Региони в растеж“. Това ще бъде предложено на предстоящата сесия на казанлъшкия Общински съвет,  която ще се проведе на 29 ноември. Проектът се нарича „Светът на траките“, а условията са комбинирано финансиране от безвъзмездна финансова помощ и финансиране от финансов инструмент.

В проекта се включват няколко обекта. Освен макета на древната столица Севтополис, в комплекса „Светът на траките“ са предвидени още основна сграда с шатра и тронна зала, магазин за сувенири, почивна зона с хотел и ресторант. Ще бъдат поставени и няколко восъчни фигури, а в общия екстериор ще има фрагменти от тракийски мегалити, светилища и тракийски могили.

Един от основните обекти ще е тракийската гробница „Оструша“, за която са предвидени консервация, реставрация и социализация. Предвидено е възстановяване автентичния образ на могилата, като достъпът на посетителите до гробната камера ще е ограничен, а разглеждането на стенописите ще става или чрез видеонаблюдение или директен поглед през стъклото на стерилната камера.


Тракийската гробница „Оструша“ след разкопаването й

Предвидено е приемно пространство, мелтимедийна зала, зала за екскурзоводи и магазин за сувенири.

В цялото пространство на туристическия комплекс ще има алеи за разходка, беседки, пейки, паркинг, кафета, санитарно-битови помещения, зона за отдих, велопаркинги и велостанция. Последните две са свързани с велосипедната алея, която ще бъде изградена между градовете Крън и Шипка като продължение на същестуваващата велоалея между Казанлък и Крън. Дължината на новата велоалея е 6841 метра и ще позволява комплексът „Светът на траките“ да бъде посещаван и с екологични превозни средства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки