Депутатите ще гласуват 29,4 милиона лева допълнително за ремонт на студентските общежития


Депутатите ще гласуват 29,4 милиона лева допълнително за ремонт на студентските общежития
25 Ноември 2018, Неделя


Средства за тази цел държавата не е отпускала вече десет години

Автор: Десант

Парламентът ще гласува допълнителни 29,4 мил. лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това беше обсъдено между първо и второ четене в бюджетната комисия в Народното събрание. Средствата удовлетворяват до голяма степен искането, което Националното представителство на студентските съвети (НПСС) постави пред управляващите през последните две години.

Всяка година, преди началото на учебните занятия, общежитията и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, медиите и  цялото студентско съсловие.

Истината е, че целеви средства за ремонти държавата не е отпускала вече десет години – от 2008 г. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в срамни битови условия.

Тези факти пораждат недоволство сред студентите, които нямат възможност да вложат лични средства за ремонтни дейности, за да ги приведат в нормален вид за живеене.

"Не отричаме наличието на обновени общежития с много добри условия за живот, но броят им е прекалено малък в сравнение с броя на неподдържаните и разрушени общежития в страната", коментира председателят на НПСС Яна Вангелова на проведената среща с министъра на образованието в Шуменския университет, състояла се в края на миналата седмица.

В НПСС от началото на учебната година са пристигнали множество оплаквания и снимки за състоянието на студентските общежития. От студенската организация неведнъж са сигнализирали за ситуацията и необходимостта от ремонти в тях. Има и множество препоръки от различни институции за затваряне на студентски блокове поради опасност от срутване. Те се намират предимно в градовете, в които има недостиг на общежития и това създава проблем за настаняването на студентите от местните вузове – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново.

Заложената корекция на бюджета с отпускане на 29,4 млн. лв. за ремонти на общежития удовлетворява до голяма степен исканията на студентската общност, коментира още Яна Вангелова.

"Знаем, че тази сума не е достатъчна, но смятаме, че е една стъпка в правилната посока и се надяваме народните представители да я подкрепят в Пленарна зала при гласуването на бюджета" - категорична е тя.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки