Военноморската база във Варна стана на 121 години


Военноморската база във Варна стана на 121 години
Снимки: ВМС
23 Ноември 2018, Петък


Виж как преминаха тържествата по този повод


На 23 ноември военните моряци тържествено отбелязаха 121-та годишнина от създаването на Военноморска база - Варна и празника на пункта за базиране във Варна.

Проявите по случай годишнината и празника започнаха още през октомври с провеждането на спортни състезания по футбол, тенис на корт, тенис на маса, силов трибой, щафета и теглене на въже. В оспорваните надпревари участваха отбори на военните формирования от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в пункт за базиране Варна, както и от в.ф. 22580, в.ф.36940, в.ф. 26800, в.ф. 38010 и Летище Варна. На 22 ноември 2018 г. командирът на пункт за базиране Варна връчи на победителите награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”.

В навечерието на празника, за поредна година в концертната зала на Военноморския клуб във Варна се състоя офицерски бал. За доброто настроение на официалните гости и офицерите от формированията се погрижиха Представителният духов оркестър на Военноморските сили и танцьори от „Одесос денс”. 

На 23 ноември, в района на пункта, за да почетат годишнината на формированието, което заслужено е наречено „цитаделата на българския военен флот”, бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, адмирали от запаса, командвали военноморската база през годините, войни от запаса и резерва, ветерани, представители на фирми от морския бизнес от региона, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на ВМС.

След церемонията по тържествено вдигане на националното знаме, флага, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване на корабите от дивизионите, командирът на пункт за базиране Варна капитан І ранг Георги Георгиев с кратко слово очерта нелесната, но богата на успехи и достоен труд година, през която застаналите сега в строя военнослужещи и цивилни служители с чест изпълниха своите задачи. По негов призив, с мощно „ура”, те дадоха израз на своята увереност в доброто бъдеще на формированието.



В приветствието си вицеадмирал Ефтимов подчерта, че със своя труд и успешното преодоляване на предизвикателствата, военните моряци са заслужили уважението и благодарността на ръководството на министерството на отбраната.

След като със своя заповед награди отличили се с труда и постиженията си през годината военнослужещи и цивилни служители, контраадмирал Петев се обърна към аудиторията с думите, че днес честваме 121 години от деня, в който България обявява пред света, че е морска държава. От тогава до днес тук служат български моряци, тук се отстояват и обогатяват българските военноморски достижения и традиции.

„Това е постигнато благодарение на положения труд и достойната служба, на точността, прецизността и професионализма, демонстрирани от всички вас! Пълен напред! Дръжте така!” –с тези добре познати на всеки моряк команди той завърши приветствието си към присъстващите.

Протосингелът на Варненската и Великопреславска Света митрополия отец Димитър Стоев отслужи водосвет за здраве и благоденствие и благослови бойното знаме, командирите, моряците и служителите – както тези, които бяха в строя, така и онези, които носят своята вахта.



Тържественото отбелязване на 121-та годишнина на военноморска база Варна и празника на пункта за базиране завърши с преминаване на личния състав в тържествен марш.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки