Прокуратурата оповести имената на обвиняемите от "Джи Пи Груп"


Прокуратурата оповести имената на обвиняемите от "Джи Пи Груп"
23 Ноември 2018, Петък


Вижте кои са те

Автор: Десант

Двама от тримата номинални собственици на "Джи Пи Груп" ООД са обвинени за изпиране 14 милиона евро, придобити чрез укриване на данъци. Това са Владимир Лозанов и Георги Василев. Това съобщиха днес от прокуратурата.

Преди 10 дни държавното обвинение обяви, че двама от собствениците в строителния холдинг са обвинени, но не каза кои. Сегашното им оповестяване е доказателство, че няма принципна политика за информиране на обществото по ключови дела, а всичко зависи от прищявката на главния прокурор.

Георги Василев е собственик в повечето фирми от строителния холдинг, включително "Джи Пи груп" АД, "Джи Пи Груп" ООД, "Джи Пи Холд" и други. Той е обвинен за изпиране на пари, които са генерирани от укриване на данъци през последните четири години.

Според обвинението Георги Василев се е сговорил със своя ортак в "Джи Пи Груп" Владимир Лозанов да укрият и изперат парите. За целта на 21 септември тази година Георги Василев е наредил превод на 14 милиона евро от сметката му в "Уникредит Булбанк" към негова сметка в друга банка.

Прокуратурата не уточнява каква е ролята на Лозанов в тези действия на Василев. Той е знаел, че сумата е придобита чрез укриване на данъци, но не казва как може да се изперат пари чрез механичното им прехвърляне от едната в другата сметка на строителния бос. Обикновено пари се изпират чрез симулативна икономическа дейност, а такава в случая не е посочена. Още повече, че превеждането на такава огромна сума от българска банка подлежи на задължителен контрол от финансовото разузнаване в ДАНС.

Прокуратурата съобщава, че Георги Василев е оставен на свобода срещу парична гаранция от 30 000 лв. Ако обвиненията издържат в съда, той е заплашен от една до шест години затвор.

Георги Василев и Владимир Житенски са двамата мажоритарни собственици на строителната компания.

Георги Василев е известен като баджанак на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата през 2014 г., съобщи преди време "Капитал". Съпруга на Василев е Анна Шехтова, която е близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на Таки.

Строителната фирма е главен изпълнител на "Лукойл" по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е изградила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на фамилията на директора на "Лукойл" Валентин Златев.

Другият обвиняем от компанията Владимир Лозанов е оставен на свобода срещу 15 000 лева. Според прокуратурата той е влязъл в сговор с Георги Василев за изпирането на парите.

Държавното обвинение е информирало ОЛАФ за делото на 31 октомври тази година. "Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна", съобщава държавното обвинение.

Делото започна на 14 септември след постъпили два сигнала. Единият е от вицепремиера Томислав Дончев, който се е позовал на публикация на "Биволъ". Другият сигнал е от главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов.

Около месец по-късно Софийската градска прокуратура е образувала делото за даден подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение. От съобщението на прокуратурата не се разбира кои са заподозрените за корупция.

Малко по-късно делото е прехвърлено в Специализираната прокуратура.

За последните две години "Джи Пи груп" е най-голямата строителна фурма у нас по приходи. Тя изпълнява редица обществени поръчки в София и страната, по-голямата част от които се финансират с европейски средства.


В категории: Новини

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
Леко
26.11.2018 06:58:16
0
0
НЕВИННИ СА! Това е
9
ДЕКО
26.11.2018 06:54:17
0
0
Най-виновните са комунистите! Тия гадове са за затвор направо! Долната КУРНЕЛИЯ и нейното обкръжение
8
МАНЧЕВ
26.11.2018 06:53:43
0
0
Сигурен съм, че са невинни! А БСП трябва също да стане обект за разследване от прокуратурата на България
7
Мале
26.11.2018 06:50:38
0
0
Е това е не знам как да го определя! Сигурен съм, че ще излезе истината наяве и хората са невинни
6
Зоро
26.11.2018 06:49:18
0
0
Това е нелепо! Хората с най-голямата строителна фирма с перфектно реноме ги изкараха като убийци все едно ...
5
Чичака
26.11.2018 06:48:20
0
0
Хората си правят бизнес и са си коректни и лоялни, а ние ги изкарваме престъпници! Е нема такава държава :D
4
Лебофски
26.11.2018 06:46:58
0
0
Виновниците са гадните комунисти, а не хората от Джи Пи! И техните фалшиви новини, фалшиви протести платени и други неща! Заемете се с тях
3
Моко
24.11.2018 07:38:51
0
0
Върху тия хора се изляха толкова ла*на, но в крайна сметка ще излезе истината, а тя е, че те са абсолютно невинни
2
Лилян
24.11.2018 07:37:39
0
0
Тези хора нямат вина! Просто от БСП са виновни, че ги разследват! Ще излезе истината наяве
1
Ali
24.11.2018 07:37:05
0
0
Шефовете на Джи Пи саа невинни и това ще се докаже. Това е истината
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки