Как се провежда тренировка по българска фехтовка


Как се провежда тренировка по българска фехтовка
Снимката е илюстративна. Изночник: travelworld195.com
23 Ноември 2018, Петък


Чрез нея след покръстването се осъществявала подготовката за бойното поле

Автор: Владимир Славев

От 915 г. след покръстването подготовката за бойното поле се извършва с тренировка по т.нар. българска фехтовка. Постигането на голямото майсторство в нея изисква от 15 до 25 години труд.

Тренировката се осъществява с удари с меч, съсичания, мушкане, защита от удари, блокове с меч,  отклоняване срещу съсичане и мушкане и техники без оръжие. Техниките без оръжие са подготовка за действия с меч или помощни действия.

За разлика от европеиската фехтовка, днешната спортна фехтовка, която идва от боя при дуел, където дуелистът е въоръжен с шпага, сабя или рапира, войникът е с меч и броня. Лекото чукване с оръжието при спортната фехтовка не върши работа. При нея са забранени  други техники освен с оръжието.

При българската фехтовка, за да контузиш  противника, трябва силен удар или  мушкане. Затова е имало и изпити с каква дебелина дърво можеш да съсечеш и ламарина с каква дебелина можеш да пробиеш.



От 3-та степен нататък войниците са само професионалисти. Елитните бойци 5-6-та степен, които са най-високи за майсторство, диктуват овладяване на стратегическите места в боя и пазят царя.

Тренировката се осъществява с дървени мечове с дължина около 50 см.; фехтовална маска и дебела дреха без ръкави, която пази само тялото, без ръцете и краката.

Ударите с крака по краката, трупа и по ръката с меча са подготовка за по-добра техника с меча. Използват се и захвати на ръката с оръжието, ключове и хвърляния, но само в право положение – войникът не може да лежи по земята.

Състезанията се провеждат на квадрат с един съдия и странични съдии. Водещи са ударите техниките с меч. Успешен удар с меча носи 1 точка.  За успешна техника без меч се печели половин точка. При 3 точки се отчита чиста  победа.

Техниките се  маркират. Не е позволено да се наранява  противника. При умишлено нараняване има официално преду преждение и изгонване.

В днешно време тази техника е полезна като познание за свободен бой на улицата и за защита и действие срещу хладно оръжие.

Ударите, хвърлянията и ключовете могат да се използват и без оръжие.Ако са нанесени с висока скорост – една осма от секундата – могат да повалят противника с един удар.


В категории: Спортен дух , Спортни новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
дядо ти`гран
05.09.2020 12:49:12
0
0
Чел е исторически романи и е гледал много филми....може и ю-туб.
1
Борислав Кръстев
13.08.2020 00:09:41
0
0
Нямам представа кой е авторът на тази измишльотина, но тя няма нищо общо с реалността, и видно не се базира на никакви исторически истини. Защо публикувате абсурдни статии от никому неизвестни - не е ясно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки