Сребърното съкровище от Плевенския затвор тепърва ще бъде проучвано


Сребърното съкровище от Плевенския затвор тепърва ще бъде проучвано
22 Ноември 2018, Четвъртък


Минимум 7-8 месеца ще са нужни на историците, за да определят възрастта и стойността на находката

Автор: Янко Крумов

Проучването сребърното съкровище с турски монети, открито на 9 ноември при обработка на земеделски земи за есенници на територията на Плевенския затвор, ще отнеме минимум 7-8 месеца. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен д-р Володя Попов.

Той посочи, че имат достатъчно условия в музея и за съхранение и за проучване на ценната находка. Тя има научна и нумизматична стойност и е доста ценна, отбеляза д-р Попов.

Припомняме, че по време на оран в нивите на затвора случайно бяха открити две делви, пълни с общо 7046 броя сребърни монети с обща тежина 8 килограма и 345 грама.

На пръв поглед най-ранните са от 15-16 век, от различни емисии, с различен номинал, вероятно събирани дълги години от един човек или от едно семейство. 

По думите на Володя Попов находката е една от поредицата ценни находки в България и има изключително научно значение. Предстои нумизматична и научна обработка на монетите продължителен период, след което съкровището ще бъде експонирано в залите на музея в Плевен.

Според него районът, където е намерена находката, тепърва трябва да се бъде проучена от археолозите, защото не е изключено да крие още изненади.

Сребърното съкровище беше представено пред публика за първи път преди два дни. Гост в музея беше и директорът на затвора Иван Петков, който поясни, че на мястото, където е открито съкровището, са работили 30-тина лишени от свобода.

Четирима от тях са имали късмет да попаднат на находката, с тях са били и двама от служителите на затвора. Затворниците ще получат за награда удължено свиждане и домашен отпуск за Коледните празници. Служителите също ще бъдат наградени.


В категории: Новини , История , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки